Альтернатива валютним депозитам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Альтернатива валютним депозитам

Кредит&Депозит
9224
Набрав чинності закон, згідно з яким прості українці отримали право купувати валютні казначейські зобов'язання уряду.
Перший випуск державних цінних паперів для населення обіцяють провести в кінці вересня - на початку жовтня. Експерти передрікають, що попит на такі зобов'язання буде неабиякий.
Дуже цінні папери
Перший випуск казначейських зобов'язань складе 200-300 мільйонів доларів. Купити цінні папери Кабміну можна буде у відділеннях Ощадбанку. Причому придбати державні зобов'язання на загальну суму до 150 тис. гривень зможе будь-яка фізична особа без пред'явлення документів. У разі їх купівлі на більшу суму потрібно буде мати при собі документ для ідентифікації особи.
Передбачувана дохідність - 9 відсотків річних, уже зараз набагато більше, ніж пропонують за валютними депозитами комерційні банки. Важливо і те, що зобов'язання випустять у звичному для людей "паперовому" вигляді, номіналом 500 доларів. Інакше кажучи, за цю суму можна буде придбати один цінний папір, за тисячу доларів - два і так далі.
- Наші фахівці працюють у цьому напрямку, адже вони розуміють, що казначейське зобов'язання в 500 доларів - це фактично 4000 гривень, - зазначив керівник генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко. - І ці папери повинні бути значно більш захищені, ніж навіть стодоларова купюра.
Планується, що термін обігу зобов'язання складе два роки і кожні півроку держава буде виплачувати відсотки. Втім, при бажанні цінні папери можна буде продати і раніше: при зверненні до Ощадбанку власникам зобов'язані будуть відшкодувати їх вартість плюс виплатити дохід, що набіг.
Під гарантії держави
В цілому державні казначейські зобов'язання дуже схожі на депозит. Ви даєте гроші на певний термін під певний відсоток. Однак цінні папери мають декілька незаперечних переваг. Перше і, мабуть, найважливіше - гарантом погашення зобов'язань виступає не комерційна структура, а держава. Зрозуміло, що цей факт робить купівлю казначейських зобов'язань значно більш надійною інвестицією, ніж вклад навіть в самий надійний банк. Друга перевага - анонімність купівлі паперів, а також право вільно перепродувати їх, дарувати або навіть використовувати як заставу по кредиту.
- Їх можна буде передати іншій фізичній особі, а при бажанні навіть розплатитися ними з іншою фізичною особою, - розповідає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - В свою чергу можна буде отримати ці казначейські зобов'язання від іншої фізичної особи. Це все дозволяє природа цінних паперів на пред'явника. Зрозуміло, що депозитний договір це зробити не може. На відміну від казначейських зобов'язань депозит іменний - його перепродати або передати іншій особі можна, але складно, і потрібна завжди участь банку, де зберігається депозит.
Третя перевага казначейських зобов'язань - встановлена на весь термін обігу тверда відсоткова ставка.
- Незважаючи на заборону змінювати ставку по депозиту на термін його розміщення, практично всі банки роблять застереження, які дають їм можливість зробити це без додаткового узгодження з фізичною особою, - говорить Олександр Охріменко. - Казначейські зобов'язання, на відміну від депозитів, не дозволяють переглядати ставки. Відсотки по цих цінних паперах є фіксованими на весь термін свого обігу і не можуть бути змінені за жодних обставин.
Обопільна користь
Фінансисти впевнені, що бажаючих придбати державні зобов'язання буде чимало. Адже, за різними оцінками, на руках в українців - близько 70 мільярдів "зеленої" готівки, і чимала частина її лежить "без діла", не приносячи користі ні власникові, ні країні.
- Чим більше фінансових інструментів працює в країні, тим краще і людям, і підприємствам, - вважає керівник генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко. - І цей інструмент для фізичних осіб є дуже вигідним та оптимальним з кількох причин. Прибутковість відповідає валютним депозитам, щодня є двосторонні котирування на купівлю-продаж, а це фактично стовідсоткова ліквідність. Відповідальною за виплати є держава, тобто це не комерційний банк, тому ризики мінімізовані. Це робить такий інструмент дуже зручним для людей.
Втім, у виграші від появи казначейських зобов'язань будуть не тільки пересічні українці. Громадяни отримають можливість надійних інвестицій, а економіка країни - такі необхідні їй кошти для розвитку.
Сергій Тищенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас