Журналісти виявили зв'язок влади Сирії з російськими банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Журналісти виявили зв'язок влади Сирії з російськими банками

717
Американське видання The Wall Street Journal одержало доступ до низки сирійських урядових документів, з яких випливає, що Сирія приваблювала російські банки в якості партнерів при продажу нафти за кордон. За даними газети, мова йде про Газпромбанк і "Новікомбанк". На думку журналістів, таким чином Дамаск намагався обійти санкції, які проти нього ввели США і ЄС.
Про контакти з Сирією Газпромбанку стало відомо з бланка контракту, який в лютому 2012 року сирійська національна нафтова компанія Sytrol відправила передбачуваному контрагенту. Крім того, як вказано ще в одному документі, в березні зустріч з представниками російського банку провели співробітники сирійського Центробанку. Темою зустрічі, зокрема, стала оптимізація електронних банківських переказів.
"Новікомбанк" згадується в листуванні між Sytrol і дубайським нафтотрейдером Intertrade, яка датується червнем 2012 року.
Чи були через ці банки проведені якісь угоди, невідомо. У Газпромбанку WSJ запевнили, що хоча в минулому фінансова організація і співпрацювала з Центробанком Сирії, зараз ця співпраця зведена нанівець. Здійснення операцій з сирійською стороною спростували і в "Новікомбанку".
Також, як випливає з документів, сірійська влада обговорювала можливість фрахту російських і сінгапурських танкерів для доставки нафти покупцям. При цьому передбачалося, що страховка суден буде забезпечена російською стороною.
У розпорядженні газети також опинився лист, направлений в липні Ріяду Хіджабу, який обіймав тоді посаду прем'єр-міністра Сирії. Відправниками вказані глава сирійського Центробанку, міністри нафти та фінансів, а також керівник Sytrol. З цього листа випливає, що на момент його написання країні вдалося укласти 11 контрактів на експорт нафти. Хто виступив покупцем, а також через які банки були проведені кошти, невідомо. Сума контрактів також не вказується.
Крім того, відправники листа рекомендували прем'єру посприяти зміні законодавства, з тим щоб експортні операції можна було оформляти через офшорні компанії. Автори тексту стверджували, що подібні компанії вже створюються на території Росії та Малайзії. З їх допомогою вже 5 липня передбачалося відкрити рахунки в російських банках. Чи скористався Хіджаб порадами підлеглих, невідомо.
Яким чином WSJ зуміла отримати доступ до сирійських документів, не уточнюється. При цьому видання стверджує, що жодна компанія, зазначена в паперах, до якої газета зверталася за коментарями, не засумнівалася в справжності документів.
Перші санкції стосовно сирійського банківського сектора були введені Вашингтоном в серпні 2011 року, у вересні ЄС ввів ембарго на постачання сирійської нафти. Згодом санкції було розширено, до них приєдналася Великобританія. В результаті країна втратила можливість здійснювати експортні операції і втратила доступ до валюти.
Згідно з оцінкою WSJ, вартість нафти, яку Сирія може експортувати, становить близько 380 мільйонів доларів. До введення санкцій основними європейськими споживачами сирійських вуглеводнів були Італія, Німеччина та Іспанія.
Санкції проти Сирії були введені у зв'язку з боями сил президента Башара Асада з повстанцями, що не припиняються з березня 2011 року. За цей час, за даними правозахисників, загинули не менше 20 тисяч осіб. Росія, як і Китай, послідовно виступає проти введення стосовно Дамаска каральних заходів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас