До української влади звернулися 35 бажаючих переселитися в Чорнобиль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До української влади звернулися 35 бажаючих переселитися в Чорнобиль

2453
До прем'єр-міністра України Миколи Азарова звернулася група людей, які просять дозвіл оселитися в Чорнобилі. Мова йде про колишніх мешканців міста, які були евакуйовані після аварії на Чорнобильській АЕС, а тепер хочуть повернутися назад, вважаючи, що радіаційний фон на території міста вже не становить серйозної небезпеки. Лист до глави уряду підписали 35 осіб. Правда, автори звернення, як зазначає видання, стверджують, що крім них є ще сотні охочих переселитися до Чорнобиля.
"У мене батьківський будинок у самому центрі Чорнобиля, це моя власність, на яку є документи!, - заявляє, зокрема, пенсіонер Микола Гаврилюк, в даний час проживає в Броварах, але бажає повернутися до Чорнобиля. - Моє здоров'я - це моя справа, дітей нам уже не народжувати".
Реакція уряду Україна на це прохання поки невідома.
Чорнобиль - місто на території Київської області - розташоване в 9,5 кілометра від Чорнобильської АЕС. Після аварії на станції в 1986 році місто було евакуйовано, воно опинилося в межах зони відчуження. В даний час в Чорнобилі працюють (вахтовим методом) співробітники адміністрації зони відчуження, там також проживає певна кількість самоселів - людей, які повернулися в свої будинки після евакуації. Влада мириться з присутністю самоселів, але іншим переселятися в місто не дозволяє.
Як зазначається, радіаційний фон у Чорнобилі у багатьох місцях перевищує норму в кілька разів.
Правовий статус територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС, визначається на Україні відповідно до закону, прийнятого в 1991 році. Закон передбачає, що межі зон можуть переглядатися урядом України на основі експертних висновків.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас