Експерти радять українцям вкладати в золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти радять українцям вкладати в золото

Банківські метали
1793
Світову економіку може чекати нова "золота лихоманка" після рішення Китаю в 6 разів збільшити обсяги золота в своїх резервах. У зв'язку з цим аналітики радять українцям вкладати гроші в золоті зливки або монети.
На думку експертів, у довгостроковій перспективі гроші невигідно зберігати в одній валюті, пишуть "Известия в Украине".
"Враховуючи важку ситуацію у світовій економіці і постійні коливання валютних курсів, зараз будь-яка валюта потенційно несе ризики", - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Інтерес Китаю до золота на цьому тлі може спровокувати подорожчання дорогоцінного металу. За прогнозами керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Миколи Івченка, при середній вартості 1,6 тис. доларів за унцію (ціна на Лондонській біржі станом на 10 серпня) до кінця року унція коштуватиме близько 1,85 тис. Основне ж зростання цін припаде на весну-літо наступного року, коли попит на жовтий метал підігріють промисловість, фармацевтичний і ювелірний бізнес. За словами Івченка, зараз ці галузі у світовій економіці активно не розвиваються, але вже через рік покупців золота у великих обсягах буде набагато більше. Тому вкладати у дорогоцінні зливки українцям вигідно зараз, тільки з тією умовою, що це буде довгострокова інвестиція, розрахована не менше ніж на рік.
Незалежний фінансовий експерт, екс-міністр економіки Віктор Суслов зазначає, що золото, як і всі інструменти інвестування, може дорожчати і дорожчати. "Є одна відмінність: після спаду ціни однозначно підвищуються. Таким чином, середньострокова перспектива (1-3 роки) дає можливість зберегти гроші, а довгострокова (5-7 років) дозволяє їх примножити", - пояснив він. Крім термінів вкладу, є ще один нюанс - це його обсяги.
За підрахунками експертів, реальну вигоду можна отримати не менше ніж за 100 грамів золота. "При купівлі золотого зливка, спред (різниця між ціною купівлі і продажу) залежить від ваги. Наприклад, для одного грама середній по ринку спред становить близько 15%. Тобто золото теж має зрости на 15%, щоб ви хоча б не пішли в мінус. Якщо ж купувати відразу 100 грамів, спред буде в середньому близько 5%. З урахуванням того, якими темпами дорожчає золото, "відбити" своє придбання можна буде за півроку", - розповів Івченко.
Стограмовий зливок золота (близько трьох тройських унцій) обійдеться покупцеві в середньому в 40-45 тис. грн, в залежності від розцінок банку. Проте є нюанси. "Ціна зливка залежить від його типу: штампований - найдорожчий, порошковий - найдешевший. Є також литі злитки (без ламінованої упаковки і зі злегка полірованою поверхнею), в яких обов'язково повинні додаватися паперові сертифікати. До речі, такий тип злитків не всі банки викуповують назад або беруть, але дешевше. Крім цього, всім інвесторам необхідно пам'ятати, що вкладення в дорогоцінні метали не страхуються Фондом гарантування вкладів фізосіб, а вкладення грошей у дорогоцінні метали вважається інвестиційною діяльністю, тому на дохід нарахують податки", - уточнила заступник голови правління Ерсте Банку Світлана Черкай.
Всі ці тонкощі роблять золоті зливки інвестицією, яка навряд чи буде доступна широкому колу українців, вважає Суслов. На думку експерта, для звичайних громадян більш вигідним засобом капіталовкладення може стати купівля інвестиційних монет. Такі монети активно випускає Національний банк України, а придбати їх можна в будь-якому комерційному банку країни.
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас