Безкоштовна освіта стане розкішшю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безкоштовна освіта стане розкішшю

Казна та Політика
2324
Чиновники хочуть щорічно змінювати кількість тих, хто отримає вищу освіту за рахунок держави. Відповідний законопроект вже надійшов до Верховної ради, пише видання "Известия".
Згідно з чинним законом про освіту, держзамовлення формується таким чином: на кожні 10 тисяч населення має не менше 100 студентів у ВНЗ I і II рівнів акредитації та 180 студентів - у вузах III та IV рівнів акредитації. Мінекономіки пропонує змінити схему: Кабінет міністрів формує держзамовлення, враховуючи заявки обласних адміністрацій, Національної академії наук, галузевих національних академій наук, бюджетних установ, всеукраїнських профспілок та представницького органу роботодавців. Свої заявки вони подають до 15 вересня, а до 1 листопада уряд формує держзамовлення на наступний рік і затверджує його своєю постановою. Чиновники вважають, що так вдасться уникнути перевиробництва фахівців на ринку праці і випускникам вузів буде легше знайти роботу.
Експерти ж насторожено ставляться до новації. "Із законопроекту про вищу освіту, який розробляє група під керівництвом ректора Київського політехнічного університету Михайла Згуровського, пропонується взагалі вилучити норму про держзамовлення. Таким чином, автори хочуть взагалі ліквідувати гарантії чисельності держзамовлення у вузах", - говорить експерт громадського проекту "Вільна школа" Михайло Лебідь.
Обчислюють держзамовлення з розрахунку на 10 тисяч населення і в Європі. Цей показник береться для оцінки рівня освіченості суспільства. А роботодавці завжди робили заявку на кількість фахівців. І ми її враховували. Але щоб не знизити загальний рівень освіченості, в законі була записана норма про те, що кількість бюджетних місць повинні займати не менше 50% абітурієнтів. Це для того, щоб не комерціалізувати вищу освіту. Сьогодні ж Мінекономіки хоче просто обґрунтувати скорочення держзамовлення", - зазначив екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко.
Нинішній міністр освіти Дмитро Табачник новий законопроект поки не коментує. Але вже пообіцяв, що незважаючи на рекордну кількість набраних в цьому році студентів, Міносвіти простежить, як вузи виконують норму закону, згідно з якою більше половини студентів повинні вчитися за рахунок бюджету. Правда, міністр вважає це пережитком. "Якщо відверто, то від цього елемента тоталітарного суспільства треба відмовлятися. Багато вузів мають досить якісну матеріально-технічну базу і висококваліфікований викладацький склад, здатний надати послуги хорошого рівня. Відповідно, обмежувати їх в наборі "контрактників" немає сенсу", - упевнений Табачник. З такою точкою зору не згоден його попередник Станіслав Ніколаєнко: "Я коли підписував Болонський договір в Бергені (Норвегія), місто стояло на вухах, студенти виступили проти введення платної освіти в Європі. Як відомо, зараз на старому континенті практично всі державні вузи навчають безкоштовно. Я запитав ректора Мадридського університету, скільки у них навчаються студентів за державний кошт, а скільки за контрактом. Так він довго навіть зрозуміти не міг, про що я говорю. Та ж ситуація в Німеччині та Франції. Платне навчання в основному в Америці та Англії. Так хіба ж наша норма про держзамовлення пережиток?"
Нинішній і колишній міністр також не зійшлися в думці про кількість студентів на бюджетній формі навчання в цьому році. Так, міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник повідомив, що в 2012 році держзамовлення на бакалаврів збільшено до 127 тисяч, на спеціалістів - до 74 тисяч, а на магістрів - до 44 600. "Це найбільший обсяг прийому за всі роки незалежності України", - констатував Табачник. Проте екс-міністр Станіслав Ніколаєнко здивований: "Про що ви говорите? В цьому році держава оплатить навчання 127 200 бакалаврів. Тоді як в 2005 році на підготовку бакалаврів було виділено 139 000 місць, в 2006 році - 140 000, в 2007 році - 145 тисяч. Якщо на перший курс в державні університети буде зараховано приблизно 320 тисяч абітурієнтів, то за рахунок держзамовлення повинно вчитися 160 тисяч, а не 127 тисяч студентів".
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас