В Росії почали торгувати викраденими даними 760 000 любителів знижок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Росії почали торгувати викраденими даними 760 000 любителів знижок

1069
Один із співробітників "Ведомостей" отримав спам з пропозицією купити за $500 "ексклюзивну базу передплатників знижкових порталів та інтернет-магазинів". "Це база потенційних покупців вашої продукції і послуг, всі користувачі оплачують товари онлайн за допомогою Visa, Webmoney, "Яндекс.Деньги", - рекламує "новинку" користувач Skype під ніком Datagrade. Він прислав "Ведомостям" зразок бази з персональними даними 16 384 москвичів - іменами і прізвищами (втім, трапляються користувачі з ім'ям і прізвищем "12345") та адресами електронної пошти. У 3615 з них також вказані номери телефонів, частіше - мобільних. Кореспондент "Ведомостей" зателефонував на десяток номерів. Чотири людини відповіли на дзвінки, і у всіх імена збіглися із зазначеними в базі. Ніхто з них не зміг пригадати жоден інтернет-сервіс, в якому він вказував свої персональні дані.
А ось адрес в цій базі немає, хоча їх зазвичай вимагають для доставки товарів інтернет-магазини. Datagrade пояснює, що дані в базі - з "знижкових порталів", тобто сайтів, на яких можна придбати товари та послуги великій групі користувачів зі знижками. З 760 000 записів в базі мобільні телефони вказані у 92 000 осіб, запевняє Datagrade.
Представники знижкових порталів запевняють, що у них ніяких витоків не було. А ось бази конкурентів їм пропонують купити постійно. Директор з розвитку Biglion Олег Савцов заявив "Ведомостям", що при запиті до користувача даних менеджери компанії повинні авторизувати себе через спеціальні sms, які їм надсилають на мобільні телефони. В Groupon доступ до даних користувачів мають менеджери-європейці, у яких інша корпоративна культура. Їм і в голову не прийде вкрасти ці дані, каже гендиректор Groupon Russia Дмитро Дружинін. За його словами, доступу до всієї бази менеджерам не дають - вони можуть подивитися передплатників тільки в рамках окремих проектів. Один із засновників сервісу Bigbuzzy - Микола Бєлоусов запевняє, що в його компанії теж не було витоків.
Представник Group IB Богдан Вовченко каже, що призначені для користувача персональні дані можна використовувати не тільки для розсилки спаму, а й для шахрайського виманювання грошей. Особливо якщо зібрати додаткову інформацію про жертву в соцмережах. Головний аналітик компанії InfoWatch Микола Федотов вважає вартість бази, запитуваної спамером, ринковою. Втім, тільки з тією умовою, що містяться в ній дані свіжі і їх ще не продали трьом-чотирьом спамерам.
Datagrade і сам заробляє спамом. У липні він рекламував базу номерів мобільних операторів Росії - її опис також можна завантажити з сайту datagrade.info. "Здійснюємо sms-розсилки, мінімальне замовлення - від 100 000, вартість розсилки - 20 000 руб.", - пропонував в цьому оголошенні Datagrade. Сайт datagrade.info офіційно торгує базами даних і довідниками підприємств Росії та України, його зареєстрував у квітні 2012 р. якийсь Денис Тимченко. Skype-користувач Datagrade не відповів на запитання, чи є він цим Тимченком.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас