КНДР хоче частково відмовитися від планової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КНДР хоче частково відмовитися від планової економіки

Казна та Політика
399
Влада Північної Кореї має намір незабаром частково відмовитися від планової економіки. Про це повідомляє "Росія-24" з посиланням на вашингтонське "Радіо Вільної Азії".
Згідно з отриманою інформацією, починаючи з 6 серпня набрала чинності програма "Нової системи економічного управління". В кінці червня глава КНДР Кім Чен Ин видав розпорядження про розробку нової програми реформ. Чиновники отримали вказівку на початку липня.
Перехід до нової економічної системи буде означати невелику відмову від планово-адміністративної економіки. Відповідно до правил нової реформи, підприємства зможуть самі встановлювати ціни на товари, а також обійдуться без жорсткого державного контролю. Втім, керівництво підприємств буде як і раніше призначатися урядом, а приватним особам не можна буде відкрити свій бізнес.
Крім того, очікується проведення реформ в сільському господарстві. За останніми даними, селянам нададуть право залишати собі до 30% продукції.
Тим часом, південнокорейське Міністерство з об'єднання двох країн повідомляє, що можливо йдеться про експеримент, що проводиться тільки в деяких частинах країни. "Ми не думаємо, що реформи проводяться у всій країні", - зазначили в міністерстві.
Вперше про намічені реформи в найзакритішій країні світу стало відомо в липні. Однак, тоді ще було неясно, в чому саме полягатиме суть реформ. Зокрема, передбачалося, що управління економікою може перейти від армії до цивільної влади.
Проти такого заходу виступив начальник Генштабу північнокорейської армії Лі Ен Хо, який був трохи пізніше відправлений у відставку під приводом хвороби. Крім цього, від різних інформаційних агентств надходили дані про перестрілку військовослужбовців під час звільнення Лі Ен Хо з важливого поста. За різними даними, під час перестрілки було убито 20-30 військовослужбовців.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас