Новий Митний кодекс уже завдав бюджету 2 мільярди гривень збитків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий Митний кодекс уже завдав бюджету 2 мільярди гривень збитків

Казна та Політика
1277
Протягом червня та липня імпортери суттєво знизили декларовану вартість ввезених в Україну товарів. Лібералізація Митним кодексом процедур контролю митної вартості при імпорті, за підрахунками Держмитниці, з початку літа вже обернулася втратою 2 мільярдів гривень, пише ZN.UA.
"Спрощена процедура контролю митної вартості, введена новим Митним кодексом, призвела до того, що на момент митного оформлення митні органи фактично втратили право коригування митної вартості при наявності обґрунтованих підстав. В умовах нового Митного кодексу контроль правильності визначення митної вартості зведений до перевірки розрахунку, здійсненного декларантом, тобто перевірки правильності арифметичних дій додавання складових митної вартості до ціни товарів", - сказано в листі ДМСУ, направленому в Мінекономіки, копією якого володіє видання.
Зокрема, в листі йдеться, що з 1 червня 2012 р. фактурна вартість товарів зменшилася майже на 20%, що дає підстави стверджувати про надання декларантами неправдивих відомостей про вартість товарів: "За результатами аналізу встановлено, що в червні 2012 року порівняно з травнем 2012 року середній рівень митної вартості товарів зменшився на 17,7% (з 1,24 до 1,02 долара США за кілограм). Негативна тенденція різкого падіння рівня митної вартості продовжується і в липні. У порівнянні з травнем поточного року середній рівень митної вартості товарів зменшився на 25% (з 1,24 до 0,93 долара США за кілограм)".
У ДМСУ зазначають, що з 1 червня 2012 р. фактурна вартість товарів зменшилася майже на 20%, що дає підстави стверджувати про надання декларантами неправдивих відомостей про вартість товарів. В цілому ж, як вважають митники, в результаті лібералізації Митним кодексом процедур контролю митної вартості втрати бюджету з 1 червня поточного року вже склали понад 1,7 мільярда гривень. Крім того, на 220 мільйонів гривень зменшилися додаткові надходження до бюджету за рахунок коригування митної вартості в червні в порівнянні з травнем.
У зв'язку з цим митники пропонують внести відповідні зміни до Митного кодексу, повернувши ДМСУ право коригувати митну вартість.
Водночас, згідно з повідомленнями ЗМІ, посольства іноземних держав в своїх коментарях відзначають істотне скорочення кількості скарг на завищення митної вартості від зарубіжних компаній в торговельні місії посольств після набрання чинності нового Митного кодексу.
Так, за даними радника відділу сприяння торгівлі та інвестиціям посольства Польщі в Києві Анджея Грабовскі, якщо наприкінці I - початку II кварталу 2012 року декілька польських компаній досить часто надсилали скарги на дії митних органів, спрямовані на підвищення митної вартості, які викликали зниження конкурентоспроможності польських товарів на українському ринку і навіть в деяких випадках відмову українських контрагентів від завершення торгової операції, то зараз кількість таких скарг істотно скоротилася.
"Ми покладаємо великі надії на нові правила визначення митної вартості, які передбачені в Митному кодексі. Враховуючи короткий період їх дії, поки варто почекати з оцінкою ефективності змін", - зазначив Грабовскі в коментарях виданню "Экономические известия".
За інформацією посольства Франції в Україні, ключове протиріччя, яке виникає у французьких компаній на митниці, - також питання визначення митної вартості товарів. Але в діалозі з ДМСУ спірні питання поступово вирішуються.
"Нам вдалося встановити діалог з Митною службою. Уже відбулося кілька зустрічей з представниками французьких підприємств, які змогли докладно пояснити проблеми. Навіть якщо не всі з них вирішені, констатовані значні поліпшення", - запевняв начальник економічної служби посольства Франції Бернара Петро.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас