Справа про дніпропетровських терористів продовжується: вони хотіли "багато пожити" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа про дніпропетровських терористів продовжується: вони хотіли "багато пожити"

Кримінал
1267
На наступному тижні досудове слідство у справі про "дніпропетровських терористів" повинно бути закінчено. Про це повідомив начальник Головного слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко.
За його словами, в процесі розслідування проведено понад 100 різних експертиз, і в підсумку зібрані "просто безпрецедентні докази" провини чотирьох заарештованих, двоє з яких працювали в вузі. Інше джерело розповіло нам, що в справі понад 70 томів матеріалів. Одним з найбільш вагомих доказів, на думку слідства, є експертиза відеофіксації різних об'єктів, зроблені камерами спостереження поряд з місцями вибухів. Конкретно на цих кадрах видно, хто саме закладає вибухові пристрої - це обвинувачені у цій справі, головні виконавці (Віктор Сукачов та Віталій Федоряк. - Ред.). Вина інших теж доведена іншими методами. Крім того, у обвинувачених вилучено ті самі банківські картки, на які вони очікували перерахування грошей (вони вимагали 4,5 мільйона доларів, а в іншому випадку загрожували новими вибухами).
Обвинувачені говорили, що провернули оборудку тому, що хотіли багато пожити, наче надолужити згаяне. Причому вони вважали, що держава повинна компенсувати їм всі ті незручності і неприємності, які відчували в житті. Якщо вина терористів буде доведена, їм загрожують серйозні терміни аж до довічного ув'язнення.
Дуже ретельно, за словами Дерев'янка, вивчалося питання про виготовлення вибухових пристроїв. Було влаштовано відтворення всіх дій з виготовлення бомб, і експерти сказали: так, в результаті саме такої технології вийдуть і вибухнуть бомби, як це і було на ділі. Використовувалися хімічні речовини і технологія з інтернету, сліду до професійних підривників або речовин типу пластиду виявити не вдалося.
"Зараз ми очікуємо отримання результатів судово-психіатричної експертизи. Після цього заарештованим буде пред'явлено остаточне обвинувачення, і досудове розслідування буде закінчено. Ми розраховуємо, що це відбудеться на наступному тижні", - повідомив Дерев'янко.
Нагадаємо, 27 квітня вдень у Дніпропетровську протягом години сталося чотири вибухи, постраждала 31 особа (у тому числі 10 підлітків), 26 з них були госпіталізовані. В даний час в лікарні залишається одна постраждала.
Слідчі СБУ розслідують кримінальну справу, порушену прокуратурою за частиною 2 статті 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Всі вибухові пристрої були закладені в бетонні урни.
1 червня стало відомо, що затримано чотирьох осіб. Всі вони за рішенням суду заарештовані для проведення розслідування.
Як пізніше з'ясувалося, один з них - старший викладач кафедри політології Дніпропетровського національного університету Віктор Сукачов, другий - асистент цієї ж кафедри Віталій Федоряк.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас