Експерти прогнозують зростання цін на продукти восени — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують зростання цін на продукти восени

Аграрний ринок
405
Підвищення цін на продукти харчування на тлі аномально спекотного літа і скорочення врожаю основних продовольчих культур може статися восени - після парламентських виборів, прогнозують українські експерти.
"Підвищення цін буде обов'язково. І буде воно після виборів. Тому що ті гроші, які зараз вкладаються у виборчу кампанію, через підвищення цін на продукти харчування відберуть з кишень українців", - сказав на прес-конференції народний депутат від фракції КПУ Сергій Гордієнко.
"Сьогоднішня спека - для одних біда, і це виробники, споживачі, а для інших, для охолоджувальної індустрії, - надприбуток", - додав він.
Експерт з питань економіки та аграрно-промислового комплексу Володимир Коновальчук вважає, що через спеку в першу чергу постраждає врожай соняшнику та цукрових буряків.
"Споживчі ціни на соняшникову олію і цукор не піднімуться більше ніж на 5-10%. Показник інфляції цього року - один з найбільш низьких за останні десять років. Восени очікується прискорення темпів інфляції, але інфляція не буде більше 10%", - сказав на цій же прес-конференції В. Коновальчук.
Очікуваний обсяг врожаю зернових у розмірі 45 млн тонн експерти вважають достатнім для забезпечення потреб внутрішнього ринку.
За їхніми словами, середня ціна за тонну зерна на світовому ринку цього року зросла до 350 доларів в порівнянні з 260 доларами в минулому році.
"Є істотне підвищення початкових позицій ринку спочатку маркетингового сезону. Це палиця з двома кінцями - зростання цін на споживчі товари, але й вигода великих і дрібних виробників", - сказав експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олег Нів'євський.
Нагадаємо, Мінагропрод очікує, що урожай зерна в поточному році складе 45,3 млн тонн проти 56,7 млн тонн в 2011 році.
Минулого тижня прем'єр-міністр Микола Азаров під час поїздки по Запорізькій області пообіцяв не допустити підвищення цін на продукти харчування.
Прем'єр підкреслив, що на відміну від 2003-2010 років, коли в зв'язку з погодними умовами України зібрала менше зернових, ніж зазвичай, зараз країна має достатні перехідні запаси, які дозволять проводити стабільну цінову політику.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас