Fitch може знизити рейтинг банку "Форум" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch може знизити рейтинг банку "Форум"

600
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings 6 серпня помістило рейтинги банку "Форум" під спостереження в список Rating Watch з позначкою "негативний", повідомляється в прес-релізі агентства.
За даними Fitch, вказана рейтингова дія поширюється на довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) в іноземній ("В") і національної ("В+") валютах, на короткостроковий РДЕ в іноземній валюті ("В"), рейтинг підтримки ("4"), національний довгостроковий рейтинг ("AA+ (ukr)") і пріоритетний незабезпечений рейтинг ("AA+ (ukr)").
Рейтинг стійкості банку "Форум" підтверджений на рівні "cc".
Відповідно до прес-релізу, рейтингову дію було зроблено після оголошення про наміри української фінансово-промислової групи "Смарт-холдинг" викупити у власника банку "Форум" - Commerzbank AG ("A+" / прогноз "стабільний") - належний йому пакет акцій. За даними агентства, вказана угода, швидше за все, буде завершена протягом наступних трьох-чотирьох місяців.
Підтвердження рейтингу стійкості українського банку на рівні "cc" відображає високе навантаження на його економічний капітал і низьку якість активів.
Крім того, Fitch вказує на наявність значного ризику подальшого відтоку депозитів з банку "Форум" внаслідок оголошення про зміну акціонера.
Агентство має намір виключити рейтинги із списку Rating Watch і знизити РДЕ банку до завершення його продажу, що буде відображати зниження ймовірності отримання кредитно-фінансовою установою зовнішньої підтримки з боку його нового акціонера.
Крім цього, довгостроковий РДЕ банку "Форум" може бути знижений до рівня "CC", якщо Fitch вважатиме, що операція з продажу навряд чи буде сприятливою для його самостійної кредитоспроможності. Водночас, якщо Fitch вважатиме, що зміна власника може призвести до вирішення ситуації з деякими проблемними активами банку та повернення по них коштів або якщо новий власник надасть підтримку фондування і ліквідності банку "Форум", зниження може бути не таким значним, відзначається в прес-релізі.
Агентство також вказує: якщо відтік фондування банку найближчим часом прискориться і не буде компенсований за рахунок підтримки ліквідності від нового або колишнього акціонера, то довгостроковий РДЕ може бути знижений до рівня "RD".
"В даний час неясно, чи буде Commerzbank надавати будь-яку подальшу підтримку ліквідності "Форуму" до продажу банку, а також чи буде у нового акціонера бажання і можливість надавати фондування банку. Перш ніж зняти статус Rating Watch, Fitch буде намагатися отримати роз'яснення від "Смарт-холдингу" про плани щодо банку "Форум" і від обох акціонерів щодо потенційної внутрішньої підтримки ліквідності", - повідомляється в прес-релізі.
Банк "Форум" заснований в 1994 році. Commerzbank придбав його в 2007 році. До останнього часу німецькому банку належало 96,0635% акцій українського банку. Однак після початку кризи Commerzbank заявив про намір скоротити присутність на не ключових ринках за межами Німеччини.
"Смарт-холдинг" в Україні вже контролює Юнекс Банк і перебуває в процесі отримання контролю над БМ Банком.
Згідно з даними Нацбанку України, за розміром загальних активів на 1 липня 2012 року банк "Форум" займав 24-е місце (9,34 млрд грн), БМ Банк - 57-е місце (2,93 млрд грн), Юнекс Банк - 94-е місце (1,33 млрд грн). Їх загальна частка в загальних активах країни за підсумками першого кварталу 2012 року становила 1,3%.
Чистий прибуток банку "Форум" в січні-червні 2012 року склав 2,6 млн грн, тоді як за аналогічний період 2011 року був зафіксований чистий збиток 549,4 млн грн.
Інвестиційна діяльність "Смарт-холдингу" сфокусована на вкладеннях в Україну, країни СНД і Європи. Найбільшою інвестицією групи є 23,75% міжнародної вертикально інтегрованої гірничо-металургійної групи "Метінвест", яка об'єднує 27 підприємств в Україні, Європі та США. "Смарт" також володіє великими активами в нафтогазовій галузі, суднобудуванні, девелопменті та агросекторі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас