Кожне п'яте яблуко, з'їдене українцем, привезене з Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кожне п'яте яблуко, з'їдене українцем, привезене з Європи

Аграрний ринок
412
Більше половини фруктів, що продаються в Україні, вирощені за кордоном. Країна колись родючих садів сьогодні не може нагодувати своїх громадян навіть яблуками, пише в свіжому номері український тижневик Кореспондент.
Видання розповідає, що в господарстві Миколи Олійника, керівника господарства Яблуневий сад в селі Шевченкове Черкаської області, немає високих дерев - кожна яблуня досягає максимум 2,5 м у висоту і прикріплена до шпалери - спеціальної жердини, що утримує рослину вертикально.
"Це карликовий сад голландського типу, - пояснює Олійник. - За ним зручно доглядати".
Урожай з 1 га фермер збирає зовсім не карликовий - до 40-70 т. "Звичайний "радянський" сад дає 19 т", - уточнює фермер. Йому вдалося досягти високих показників завдяки використанню найбільш врожайних сортів - бельгійського "Джонаголд", голландського "Голден Делішес", чеського "чемпіона" і новозеландської "гали".
Кореспондент зазначає, що такі господарства в Україні поки в меншості, а "радянських" садів, де яблука вирощують по-старому, - до 90%. Та й великі плоди яблуневого саду, такі ж ідеальні, як вирощені в Польщі, вітчизняні покупці, впевнені, що українські яблука повинні бути меншими й гіршими, зазвичай вважають привізним товаром.
Фруктовий і овочевий імпорт відчуває себе в Україні, ґрунти і клімат якої, на думку фахівців, особливо хороші для землеробства, більш ніж упевнено. Навіть в літньо-осінній сезон, коли співвітчизників, здавалося б, повинна щедро обдаровувати сезонною сільгосппродукцією рідна земля, 40% фруктів, що продаються - імпортні, а взимку їх частка зростає до 75%, нещодавно констатував прем'єр-міністр України Микола Азаров. А за статистикою Держкомстату, кожне п'яте яблуко і кожен другий абрикос, з'їдені українцем, привезені з Європи.
Іншими словами, якщо Україна вирощує щорічно 900 тис. т яблук, то Польща, яка поступається їй у природних умовах, - 2,5 млн, а Франція - 1,5 млн т. Причому за роки незалежності, за даними Держкомстату, обсяг зборів вітчизняних яблук скоротився втричі, а фруктів у цілому майже вдвічі - з 3,7 млн до 2,4 млн т на рік.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас