Експерт: НБУ не допустить колапсу банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: НБУ не допустить колапсу банківської системи

2578
Національний банк України вживає відповідних заходів у разі виникнення критичної ситуації зі зняття депозитних коштів. Про це в коментарі УНН сказав економічний експерт Олег Устенко.
Експерт зазначив, що паніка в банківській системі завжди дуже небезпечна. "Вона пов'язана з величезною кількістю ризиків і, перш за все, з ризиком негайного вилучення коштів з банківської системи, відсутністю ліквідності тощо. Але наївно припускати, що Національний банк не вживатиме відповідних заходів", - зазначив О.Устенко.
Він зазначив, що якщо раптом у країні, в тому числі і в Україні, відбувається масове вилучення коштів з банківської системи, то можливе введення таких заходів як заборона дострокового зняття депозитних коштів або дострокове зняття зі штрафом.
О.Устенко зазначив, що заборона на вилучення коштів - це правильний захід, адже депозитний договір має фіксовані терміни. "Гроші можна зняти і раніше, але тоді доведеться платити штраф. Простого вилучення коштів бути не може, адже банківська система не працює в таких умовах... Тому треба ввести заборону на дострокове зняття депозитних коштів, або якщо їх знімають, то зі штрафними санкціями", - додав він.
О.Устенко зазначив, що такі заходи доцільно було ввести в 2009 році в період минулої кризи.
"Наступні дії Національного банку, які я припускаю при поганому розвитку ситуації - це рефінансування. У нього (НБУ - Ред.) завжди залишається можливість рефінансувати банки, збільшувати ліквідність, а також знижувати ставки резервування для комерційних банків для підвищення ліквідності банківського сектора . Це нормальний важіль, який можна використовувати, особливо якщо врахувати, що останні два місяці в Україні зафіксована дефляція, а дефляція для економіки так само погано, як і інфляція. Тому я вважаю, що люфт для Національного банку є і досить тільки правильно ним скористатися", - сказав експерт.
Нагадаємо, один з колишніх парламентаріїв закликав українців бути обережними з депозитами, термін яких закінчується після парламентських виборів. На його думку, існує загроза того, що банки не зможуть виплатити депозити всім охочим.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас