Три умови успіху плану ЄЦБ з порятунку євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три умови успіху плану ЄЦБ з порятунку євро

Казна та Політика
1624
Серпень завжди був небезпечним місяцем в європейській історії, але цього року він може стати поворотною точкою для єврозони і, можливо, для світової економіки. 26 липня Маріо Драгі, голова Європейського центрального банку, заявив, що його установа збереже євро, "чого б це не коштувало", і додав: "Повірте, цього буде достатньо".
2 серпня Драгі уточнив, що ЄЦБ буде скуповувати держоблігації проблемних країн, з тим щоб знизити для урядів вартість кредитів.
Цілком імовірно, що за заявою Драгі дійсно піде придбання ЄЦБ іспанських (та італійських) суверенних облігацій, коментує колишній міністр економіки Туреччини і віце-президент Світового банку Кемал Дервіс на сайті Project Syndicate. Така людина, як Драгі, не виступала би з такою заявою, коли б не вірила у те, що зможе її виконати. Але щоб це стало остаточною поворотною точкою в кризі єврозони, повинні відбутися три речі.
По-перше, при поновленні придбання облігацій ЄЦБ повинен висловити ясний намір скоротити суверенні відсоткові ставки до життєздатних рівнів, які повинні бути нижчими від своїх середніх липневих величин принаймні на 200 базових пунктів.
Відносно країн, що дотримуються узгоджених програм реформ, ЄЦБ повинен взяти на себе зобов'язання зниження відсоткових ставок до рівнів, сумісних з прогнозованими темпами інфляції та економічного зростання, і оголосити, як довго (скажімо, 9 місяців) вони будуть зберігатися.
Друга річ, яка повинна відбутися: необхідно простежити за тим, щоб керівники та парламенти країн єврозони, у співпраці з судами, продовжували інституційні реформи для створення не тільки ЄСМ, але також банківського союзу і часткового спільного погашення боргів.
Але, хоча більш сильне економічне злиття і є єдиним довгостроковим вирішенням проблем єврозони, подібні реформи не можуть відбутися дуже швидко, і саме тому роль ЄЦБ є вирішальною. Єврозона більше не може підтримувати постійну невизначеність і високі реальні відсоткові ставки в периферійних країнах, тому ЄЦБ повинен побудувати міцний міст в майбутнє, що заслуговує довіри.
І нарешті, необхідно акуратно переглянути самі стабілізаційні програми. До даного моменту вже повинно було стати зрозуміло, що надлишкові заходи жорсткої економії з погашенням більшої частини кредитів на початку терміну погашення мають тенденцію виявлятися самовбивчими, бо провокують спадну спіраль падіння обсягу виробництва, зайнятості і податкових надходжень. В останньому звіті МВФ про єврозону йдеться саме про це (хоч і обережно).
Необхідно знизити темп скорочення дефіциту бюджету, особливо в Іспанії, тому що в короткостроковій перспективі обсяг виробництва визначається попитом, а приватний попит не може замінити собою суспільний попит, до тих пір поки не буде відновлена певна міра віри в майбутнє.
Якщо дані три кроки - програма ЄЦБ зі скуповування облігацій для зниження суверенних відсоткових ставок, конкретний прогрес у створенні справжнього економічного союзу і реалістичний перегляд поточних стабілізаційних програм - зможуть реалізуватися як єдиний пакет, ЄЦБ буде потрібно набагато менше ресурсів для придбання облігацій через відновлення довіри. Навіть якщо з'являться чергові погані новини для ЄС (наприклад, з Греції, або новини про більш різке, ніж очікувалося, уповільнення економічного зростання в Китаї), єврозона зможе почати виходити з кризи в цьому місяці.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас