Вчені: Робота по ночах підвищує ризик інфаркту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені: Робота по ночах підвищує ризик інфаркту

436
Люди з позмінною роботою більше схильні до ризику виникнення серцевого нападу або інсульту, ніж їх колеги з традиційним режимом, заявляють вчені.
Під час дослідження вчені проаналізували дані 34 досліджень за участю понад 2 млн працівників з Канади та Норвегії.
За словами авторів дослідження, робота в нічну зміну порушує функціонування біологічного годинника організму і негативно впливає на спосіб життя людини.
Як показало дослідження, опубліковане в British Medical Journal, в цілому у 17 тис. 359 нічних працівників були зафіксовані коронарні хвороби, 6 тис. 598 з них перенесли інфаркт, а 1 тис. 854 - інсульт, викликаний порушенням надходження крові до певної ділянки мозку.
За підрахунками вчених, позмінна робота пов'язана з 23%-м збільшенням ризику виникнення серцевого нападу, 24%-м підвищенням ймовірності розвитку коронарної хвороби, а в 5% випадків загрожує інсультом.
Наголошується, що при обробці відомостей про добровольців враховувався їх соціально-економічний статус, звички в харчуванні і загальний стан здоров'я.
Крім того, нагадують вчені, люди з позмінною роботою більше схильні до розладів сну і поганого харчування.
"Робота в нічну зміну може привести до порушення апетиту, залежності від седативних засобів, стимуляторів, а також соціально-побутових проблем. Це впливає на якість праці, збільшує ймовірність помилок і нещасних випадків на виробництві, має негативний вплив на здоров'я", - коментує Джейн Уайт з Інституту охорони праці та здоров'я.
Нагадаємо, в 2007 році вчені заявляли, що позмінний графік роботи, особливо робота в нічні години збільшує ризик розвитку ракових захворювань.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас