Споживча інфляція в 2012 році складе 4,5-5,5% - якщо не подорожчає ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживча інфляція в 2012 році складе 4,5-5,5% - якщо не подорожчає ЖКГ

Казна та Політика
248
Відновлення співпраці з МВФ та отримання знижки на вартість російського газу - два ключові моменти, які допомогли б знизити тиск на українську економіку і зовнішні рахунки - так і залишилися невирішеними, дозволивши Україні розраховувати винятково на власні сили в перші шість місяців року. Про це йдеться в щомісячному огляді "Економічний розвиток України в липні", підготовленому аналітиками агентства "Кредит-Рейтинг".
Згідно з цими даними, наближення парламентських виборів і стрімке падіння рейтингів правлячої партії стали ще одним випробуванням для країни, автоматично перемістивши низку важливих економічних питань у політичну площину, таким чином, істотно звузивши можливості уряду для впровадження непопулярних, але необхідних економічних заходів (таких , наприклад, як підняття тарифів на газ для населення і/або ослаблення курсу національної валюти).
Зростання української економіки в першому півріччі 2012 року, за оцінками агентства, склало близько 2% р/р. Внутрішнє споживання виступило основним її драйвером. У другому півріччі аналітики не відкидають уповільнення зростання економіки в результаті падіння експорту і слабкого врожаю. Враховуючи дані за перше півріччя, зростання промисловості в поточному році, швидше за все, не перевищить 1-2%. Червневі дані і в цілому показники першого півріччя поточного року є дуже тривожними і говорять про практично повну зупинку реального сектора. Зростання промисловості в червні було досягнуто завдяки тимчасовим/ситуативним чинникам, таким як ранній збір врожаю і зростання експорту електроенергії. Хімічна та нафтохімічна промисловість, які показували найвищі показники зростання в минулому році (+18.6% р/р за 6М11) також демонструють тенденцію до погіршення в результаті як ослаблого зовнішнього попиту (для українських добрив), так і низьких імпортних мит на нафтопродукти (для нафтохіміки).
Якщо зростання хімічного і нафтохімічного сектора, швидше за все, збережеться протягом усього поточного року, то ризик скорочення харчової промисловості в другому півріччі досить високий через гірший врожай і високу базу порівняння (очікується скорочення врожаю зернових на 20% р/р). Що стосується ключових галузей української промисловості - металургії та машинобудування, то поточна ситуація на зовнішніх ринках і песимістичні прогнози щодо зростання світової економіки на 2012 р. дають підстави очікувати подальшого скорочення виробництва і в другому півріччі цього року.
Роздрібний товарообіг, як і раніше, продовжує залишатися єдиним промінцем на фоні загальної економічної слабості, демонструючи солідне зростання 16.0% р/р за 6М12 проти 15.5% за 5М12, у тому числі і завдяки позитивному ефекту від проведення чемпіонату Євро-2012. Як і колись, ми очікуємо збереження зростання цього сектора і в другому півріччі в результаті рекордно низької інфляції/дефляції, зростання номінальних заробітних плат і високих соціальних виплат.
Збереження дефляції в липні-серпні в даний момент практично не викликає сумнівів, оскільки є сезонним явищем і спостерігається практично щороку. На нашу думку, прискорення зростання цін можливе з вересня, за умови збільшення експорту продукції продовольчої групи. Слабкий урожай цього року може також сприяти зростанню цін. Другим фактором, який може сприяти зростанню індексу споживчих цін, є підвищення тарифів на газ для населення, яке, на нашу думку, з великою часткою ймовірності може відбутися в четвертому кварталі цього року, після закінчення парламентських виборів. У разі відмови уряду від підвищення послуг ЖКГ в цьому році, споживча інфляція в 2012 році, за нашими оцінками, складе 4.5-5.5%.
Ринковий курс гривні за перше півріччя знизився на 1%, золотовалютні резерви втратили 7.8%. Найбільш невтішним є те, що скорочення обсягів продажу валюти населенням у червні (-20% м/м) спостерігалося на місяць проведення чемпіонату Євро-2012 і період відпускного сезону, який історично характеризується збільшенням пропозиції з боку населення. Це, на нашу думку, говорить про зростання девальваційних очікувань серед населення, які, швидше за все, будуть посилюватися у міру наближення парламентських виборів. Ми очікуємо ослаблення курсу гривні в межах 5% до кінця року.
У той же час Україна успішно пройшла пік виплат за зовнішнім боргом в цьому році. Зростання державного боргу в першому півріччі склало несуттєві 1.4% р/р. У липні уряд успішно розмістив єврооблігації на 2.0 млрд. дол. США під ставку 9.25% з погашенням через п'ять років (липень 2017 року). Це позитивно вплине на платіжний баланс і валютний ринок, поповнить золотовалютні резерви і практично повністю "перекриє" відтік валюти з виплат другого півріччя (близько 1.9 - 2,1 млрд. дол. США). Ми очікуємо державний борг на рівні 34% ВВП до кінця 2012 року, на 2 в.п. нижче, в порівнянні з минулим роком, і не прогнозуємо виникнення якихось проблем з обслуговуванням державного боргу в цьому році.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас