Бізнесу обіцяють відшкодовувати ПДВ облігаціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнесу обіцяють відшкодовувати ПДВ облігаціями

Казна та Політика
933
Двотижневі консультації Державної податкової служби з бізнесом та експертами не переконали податківців відмовитися від своїх ініціатив, запропонованих в рамках реформування фіскальної системи. Як і раніше, вони наполягають на введенні податку з обороту, 3-відсоткового збору з валютних операцій і кардинальному зниженні навантаження на фонд оплати праці. У той же час бізнесу обіцяють відшкодовувати ПДВ облігаціями, а ліквідацію пільг зробити вибірковою. Експерти очікують від цієї реформи посилення податкового навантаження, наполягаючи на частковій імплементації її норм лише з 2014 року.
Державна податкова служба (ДПС) завершила перший етап громадського обговорення свого бачення реформи податкової системи, що почався в середині липня. Вчора ДПС розіслала експертам і асоціаціям першу узагальнену версію змін до Податкового кодексу та інші законодавчі акти (копією володіє "Ъ"). Згідно з графіком, затвердженим міністром фінансів Юрієм Колобовим, узагальнений варіант реформи повинні були оприлюднити на сайтах Мінфіну і ДПС до 1 серпня. Проте вчора він так і не був опублікований. "Ми були налаштовані на роботу після офіційного оприлюднення, щоб внесення пропозицій отримало вже інший статус. Але, мабуть, хтось гальмує цей процес", - відзначає президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.
Наданий членам робочої групи законопроект не дуже відрізняється від більш ранньої концепції. В ДПС не відмовилися від його ключових положень. Так само пропонується знизити ставку ПДВ з 20% до 12% на імпорт/реімпорт товарів і послуг, а також електроенергію, газ, нафту і воду. Всі інші операції на внутрішньому ринку будуть обкладатися 7-відсотковим податком. Під додаткове оподаткування 2% обороту (з 1 січня по 1 липня 2013 року - 2,5%) будуть підпадати практично всі зазначені вище операції, а також експорт. За словами заступника голови ради Федерації роботодавців (ФРУ) Дмитра Олійника, за їхніми розрахунками, тільки ці норми збільшать податкове навантаження на підприємства другого (сировинні) і третього переділу (з високою доданою вартістю) на 20-30%.
Керівник групи експертів Союзу податкових консультантів Людмила Рубаненко зазначає, що після введення податку з обороту, швидше за все, збільшаться і ціни, а його стягування з експортних операцій суперечить європейським угодам. Президент Американської торговельної палати Хорхе Зукоскі вважає, що паралельне адміністрування ПДВ та податку з обороту ускладнює фіскальну систему і, незважаючи на зниження ставки ПДВ, матиме негативний вплив на бізнес. До того ж з податку з обороту будуть авансові платежі. Крім того, бізнес буде зазнавати втрат і при сплаті збору 3% при купівлі безготівкової валюти.
В ДПС все так же пропонують знизити навантаження на фонд оплати праці з одночасним існуванням прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб. 10% буде стягуватися з доходів на рівні 1,4 мінімальної зарплати (зараз це приблизно 1502 грн). З суми вище цього показника, але не більше 10-кратного розміру мінімальної зарплати, буде стягуватися 15%. А з більш високих доходів потрібно буде платити 20%. Соціальну пільгу в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних, яка з 2015 року була б застосована для всіх платників, вирішили залишити, зокрема, для матерів-одиначок, вдів, а також тих, хто виховує дитину-інваліда. Єдиний соцвнесок, як і було запропоновано спочатку, складе 15% для всіх платників.
У той же час законопроект містить нові норми, які навряд чи міг запропонувати бізнес, наприклад повернення до відшкодування ПДВ облігаціями. Вони будуть випущені на суму податку за період до 1 січня 2013 року. У прес-службі ДПС стверджують, що це лише один з варіантів повернення податку, і його підтримали низка підприємств. "Оформлення повернення ПДВ паперами буде тільки на добровільній основі", - додають у прес-службі. Але, на думку директора економічного департаменту Українського союзу промисловців і підприємців Юлії Дроговоз, держава таким чином визнає, що проблема з відшкодуванням не вирішена, а борги зростають. "Автоматичне відшкодування так-сяк працює, а в звичайному режимі підприємства практично не отримують відшкодування. Була команда віддати ПДВ дрібним компаніям, але там суми маленькі, хоча таких підприємств багато", - додає Людмила Рубаненко. Отримання ПДВ-облігацій позбавляє бізнес можливості зараховувати борг держави в рахунок майбутніх платежів, впевнена пані Дроговоз.
Не в повному обсязі реалізована ідея ДПС про ліквідацію всіх податкових пільг. Запропоновано стягувати ПДВ з операцій з постачання продуктів дитячого харчування, технічних засобів реабілітації та легкових автомобілів для інвалідів, національних фільмів (і їх демонстрації), лікарських препаратів, благодійної допомоги, книговидання. Пільг, як з ПДВ, так і з прибутку, позбудуться літакобудівники. Буде ліквідовано спеціальний режим оподаткування в сільському, лісовому і рибному господарствах. Податок на прибуток доведеться платити легкій промисловості, машинобудуванню для агарного сектора, виробникам біопалива, готелям. Але пільги з ПДВ залишаться, зокрема на послуги освіти, медицини, при імпорті газу. "Повернуть ПДВ для зернотрейдерів, при експорті брухту чорних і кольорових металів, шкур. Спочатку вони звільнялися від податку для ліквідації схем. Тепер з'явиться можливість схеми повернути", - каже пані Дроговоз.
За словами голови правління Української асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Валентини Ізовіт, зі зростанням податкових платежів збільшиться собівартість продукції. "Ми не можемо конкурувати з імпортом, будемо скорочувати робочі місця", - говорить вона. Хоча, на думку пані Рубаненко, для підприємств легкої промисловості навряд чи щось суттєво зміниться, так як 90% компаній збиткові. Податківці обіцяють, що будь-яка пропозиція про скасування преференцій буде погоджена з профільним міністерством. Остаточна версія законопроекту очікується до вересня. Федерація роботодавців України, за словами Дмитра Олійника, буде наполягати на тому, щоб імплементацію нових норм відстрочити мінімум до 1 січня 2014 року. "Але гадаю, нас не підтримають", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас