Греція узгодила заходи економії у розмірі 11,5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція узгодила заходи економії у розмірі 11,5 млрд євро

Казна та Політика
436
Парламентська коаліція в Греції повністю погодила заходи економії в розмірі 11,5 млрд євро в 2013-2014 рр. Евангелос Венізелос, лідер грецької Соціалістичної партії, що входить в парламентську коаліцію, заявив, що згоден на надання Греції нового пакета фінансової допомоги.
Тим самим грецьке керівництво заявило про свій намір виконати вимоги "трійки" (Євросоюз, ЄЦБ і МВФ) без будь-яких зустрічних умов. "Пропозиція прем'єр-міністра була прийнята політичним керівництвом", - заявив міністр фінансів Греції Янніс Стурнарас.
Угода дозволить новому уряду, який перебуває при владі всього шість тижнів, уникнути нових парламентських виборів.
Раніше соціалісти наполягали, що скорочення деяких витрат потрібно відкласти.
Грецькі ЗМІ повідомляють, що уряд обговорює можливість підвищення пенсійного віку на один рік, скорочення держслужбовців, урізання пенсій та соціальних допомог, підвищення податків та скасування податкових пільг, а також інші заходи. Раніше повідомлялося, що Греція планує заощадити до 2014 р. 11,7 млрд євро.
Нещодавно голова Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу заявив, що Греція не покине єврозону. За його словами, Брюссель продовжить підтримувати Грецію, якщо в країні будуть продовжуватися реформи. "Ми зробимо все можливе, щоб зберегти стабільність єврозони", - зазначив чиновник після переговорів з прем'єр-міністром Греції Антонісом Самарасом.
Греція належить до числа країн, що більше за інших постраждали від світової фінансової кризи. До теперішнього часу суверенний борг балканської країни перевищує 170% від її валового внутрішнього продукту (ВВП).
Раніше джерела в політичній системі Старого Світу заявили, що Греція не зможе самостійно розрахуватися з боргами, і знадобиться нова реструктуризація боргів, щоб врятувати країну від банкрутства.
Одне з джерел стверджує, що відсоткове співвідношення державного боргу і ВВП в Греції за останній час лише погіршилося. Згідно з останніми оцінками, економіка в цьому році пішла в мінус на 7%, а не на 5%, як передбачалося спочатку. Чим менше ВВП, тим більше в відсотковому вираженні складає борг. "У Греції нічого не було зроблено за останні чотири місяці", - стверджує джерело.
До цього європейське статистичне відомство Eurostat повідомило, що державний борг Греції в I кв. 2012 р. знизився на рекордні в єврозоні 33%, одначе з поправкою на зменшення ВВП цифри можуть бути переглянуті.
За офіційними даними, рівень безробіття в Греції вже перевищує 23%, і подальше її зростання лише збільшить навантаження на бюджет у вигляді звернень за допомогами. Нагадаємо, уряд Греції йшов на вибори з обіцянками домогтися часткового перегляду деяких з антикризових умов "трійки" кредиторів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас