Росії доведеться виплатити компенсацію за націоналізацію ЮКОСа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росії доведеться виплатити компенсацію за націоналізацію ЮКОСа

Енергетика
840
Російський уряд буде змушений заплатити іспанським інвесторам нафтової компанії ЮКОС компенсацію за націоналізацію компанії, згідно з постановою арбітражного інституту торгової палати Стокгольма.
Як повідомили в компанії Covington & Burling, що представляла інтереси інвесторів, ЮКОС представники суду оцінили більш ніж в $60 млрд в момент націоналізації компанії. Розміри компенсацій не уточнюються, пише MarketWatch.
Відзначимо, кілька інвестиційних фондів Іспанії, що володіли депозитарними розписками ЮКОСа, подали позов проти націоналізації компанії ще в 2007 році. Інвестори вимагають відшкодувати їм втрати, які фонди отримали після передачі державі активів нафтокомпанії.
Позивачі звернулися до суду, ґрунтуючись на російсько-іспанській угоді про взаємний захист інвестицій.
Під час розгляду справи суд вирішив, що податкові претензії, які пред'являли компанії, були тільки приводом, щоб згодом експропріювати активи ЮКОСа і передати їх державній Роснефти.
Даний судовий розгляд закінчився вже другим рішенням міжнародного арбітражу щодо компенсацій власникам акцій нафтокомпанії. Перше рішення, датоване 2010 роком, зобов'язало російський уряд виплатити британській RosinvestCo компенсацію $3,5 млн через націоналізацію ЮКОСа.
Як повідомлялося раніше, претензії до ЮКОСа російська податкова служба пред'явила в 2003 році, звинувативши компанію в ухилянні від сплати податків. Через невеликий проміжок часу нафтову компанію оголосили банкрутом і розпродали її активи. Основними власниками акцій компанії стали Роснефть і Газпром.
Під час розслідування голову ЮКОСа Михайла Ходорковського заарештували. В кінці грудня 2010 року екс-голова компанії і колишній голова МЕНАТЕП Платон Лебедєв отримали по 13,5 років колонії загального режиму у другій кримінальній справі. Суд визнав їх винними в розкраданні нафти у дочірніх компаній ЮКОСа та відмиванні грошей на суму близько $30 млрд.
У травні Мосміськсуд пом'якшив Ходорковському і Лебедєву вирок з 14 до 13 років колонії загального режиму. Згідно із затвердженим вироком і з урахуванням першої справи, бізнесмени вийдуть на свободу в 2016 році.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас