Важко в лікуванні... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Важко в лікуванні...

1347
Зволікання у розгляді справ Юлії Тимошенко добігають кінця. Експертиза вирішила, що екс-прем'єр цілком може брати участь у засіданнях. Тому в залі суду її чекають вже 31 липня. Та й загалом складається враження, що інтерес влади до показового лікування знаменитої пацієнтки згасає.
Хорошого потроху?
Влітку 2012-го в процесах проти Юлії Тимошенко настало серйозне затишшя. І хоча за термінами воно багато в чому збігалося з періодом проведення заключної частини Євро-2012, офіційною причиною зволікання залишався стан здоров'я колишньої голови уряду. Всупереч очікуванням, обмеження на участь в засіданнях самої Юлії Володимирівни обернулися не розглядом справ за її відсутності, а систематичним перенесенням зустрічей в залі суду. Більше того, 25 червня Київський районний суд Харкова вирішив, що визначити ступінь можливості/неможливості присутності обвинуваченої повинна спеціальна експертиза, з чим сама обвинувачена не погоджувалася. А вже потім ту ж тезу взяв на озброєння і Вищий спеціалізований суд з цивільних і кримінальних справ, який вирішив почекати з розглядом касації у газовій справі.
"Судово-експертні" затримки тривали близько місяця, незважаючи на регулярні прохання самої фігурантки розглядати справи без неї. Але вже в другій половині липня концепція "Дочекатися експертизи", схоже, себе вичерпала. 20 липня один із захисників Тимошенко Сергій Власенко повідомив, що результати обстежень вже готові. "Експертиза вже готова. Вона є в матеріалах справи. Вони (експерти, - "Подробности") все зробили за медичною документацією. Але на основне питання вони не ризикнули відповісти прямо. Суд просив відповісти на запитання: чи може Тимошенко брати участь у судових засіданнях. Вони написали (цитую не дослівно, але близько до тексту): беручи до уваги медичну документацію, дійшли до висновку, що стан здоров'я дозволяє їй брати участь у заходах за межами лікарні, які вимагають сприйняття письмового та усного мовлення", - розповів народний депутат. Одначе 23 липня, під час чергового судового засідання, з'ясувалося, що звинувачення готове трактувати підсумки експертизи на свою користь. "Її стан здоров'я експерти оцінили як стабільний. Тобто, тепер, коли суд і учасники судового процесу мають об'єктивну інформацію, стан здоров'я Тимошенко не може бути об'єктивною причиною її відсутності на судовому засіданні", - вирішила прокурор з "ЄЕСУ-справи" Вікторія Калита. Тим не менш, 23 липня Юлія Тимошенко в залі суду так і не з'явилася. А захисту для ознайомлення з висновками експертів надали тиждень. Наступне засідання в Харкові призначено на 31 липня. І, судячи з усього, суд уже наполегливо хоче побачити обвинувачену.
Непрямих натяків на те, що ставлення Феміди до тривалого лікування Юлії Тимошенко, може ускладнитися, в останні дні з'являється все більше. В середині липня вибухнув скандал з приводу уповільнення темпів надання відомій пацієнтці медичних послуг. За словами прихильників Тимошенко, її лікування на деякий час припинилося через "невідоме шкірне захворювання", яке перешкоджало проведенню терапії по основному діагнозу. "Насправді протягом двох останніх тижнів їй в лікарні Укрзалізниці не надається ніякого лікування", - пояснював Олександр Турчинов. На подібні претензії в Міністерстві охорони здоров'я відповіли практично відразу. "Українські лікарі бачать в ситуації, що склалася, наявність не тільки медичних аспектів, а й інших, не виключено, що політичних, зокрема, в поведінці як пацієнтки, яка продовжує скаржитися на відсутність полегшення, так і німецьких лікарів, які з невідомих для українських медиків причин не хочуть робити висновки щодо стану здоров'я Тимошенко і щодо терміну її подальшого перебування в ЦКЛ №5", - наголошувала заява, опублікована на сайті МОЗ.
Політику в діях команди лікарів Тимошенко в Україні намагаються знайти не перший раз - варто лише згадати демарш низки харківських лікарів або акції "Молодих регіонів", присвячені проводам доктора Лутца Хармса. Спроби знайти в діях німців ознаки "політики" можуть виявитися свого роду ненав'язливою відповіддю "Чемберлену" з ЄС, які звинувачують офіційний Київ у вибірковості юстиції... Проте в ситуації, що склалася, найбільший інтерес становить заклопотаність вітчизняної медицини саме "термінами подальшого перебування" підсудної пацієнтки в лікарні. Питанням "Так скільки ще чекати?" різко стурбувалося не тільки керівництво лікувального закладу, що переживає, в тому числі, за дисципліну (так, на поведінку нардепів скаржаться пацієнти), а й Держпенітенціарна служба. А поєднання такого занепокоєння з результатами експертизи змушує підозрювати про те, що режим медичної лояльності відносно екс-прем'єра може піти в минуле...
Поспішати неспішно
Можливе згортання епопеї "Зразково-показово вилікуємо Тимошенко!" може пояснюватися різними причинами: від суто прагматичних (лікування себе в тій чи іншій мірі не виправдало) до цілком політичних. При цьому важко повірити в те, що Юлія Тимошенко і справді буде переведена в колонію в найкоротші терміни і на "рівному місці" незакінченого ще лікування. Навіть якщо відволіктися від обговорення проблем медичної етики в цілому, в деталях подібне рішення навряд чи високо оцінять західні симпатики колишньої голови уряду. Якщо швидке повернення в Качанівську колонію і відбудеться, то, цілком імовірно, такій акції спробують знайти підставу надійнішу. Однією з таких підстав, до речі, можуть стати міркування безпеки. Так, в пресі все частіше зустрічаються обговорення ймовірності втечі Юлії Володимирівни, причому переважно - втечі в російському напрямку. Але експерти здебільшого до таких чуток ставляться з помітною часткою скепсису. "Якщо навіть така можливість була, їй слід було б десять разів подумати. Джерела щось говорять, а вітер носить. Це можуть бути чутки. Така інформація з'являється, щоб цю тему почали обговорювати, щоб зв'язати Тимошенко з Росією. Партія регіонів своїми діями щодо мовного законопроекту гармонізувала патріотичний електорат. Тепер бачать, що громадяни готові голосувати аби як, аби проти цієї влади. Тому намагаються трохи відволікти увагу", - допускає наявність політрозрахунків політолог Олександр Палій.
Незалежно від того, чи повернеться пацієнтка Тимошенко в Качанівську колонію, чи залишиться в харківській лікарні або (імовірність чого теж не можна відкидати) буде переведена до іншої лікувальної установи, саме тільки оприлюднення результатів експертизи підказує, що період медичного затишшя може наближатися до кінця. Спроби повернути екс-прем'єра на лаву (або тапчан) підсудних можуть стати як елементом психологічного тиску, так і суттєвим "судово-політичним" фактором.
Чим би не керувалися суди, вирушаючи, фактично, на місячну перерву "з експертизи"; перепочинок, що збігся з останніми матчами Євро-2012, найімовірніше, зайвим для іміджу офіційного Києва не був. З іншого боку, постійні переноси касаційних засідань (на сьогодні вони відкладені до 16 серпня) не пройшли зовсім вже не поміченими. "Це схоже на спробу затримати процес якомога довше, щоб уникнути можливості участі Тимошенко в наступних парламентських виборах", - охарактеризувала зволікання голова фракції "Зелені/Європейський вільний альянс" в Європарламенті Ребекка Хармс.
Таким чином, річна неспішність судів може зіграти відразу кілька ролей. З одного боку, вітчизняне правосуддя отримало привід продемонструвати свою відданість гуманістичним ідеалам. З іншого боку, уповільнення касації і справді позначилося на передвиборних перспективи лідера "Батьківщини". Теоретично, якби Вищий спецсуд виправдав Тимошенко до початку кампанії, вона могла б взяти участь в парламентському забігу. Але реальності цієї теорії завбачливо не залишили шансів. З третього боку, затягування процесів (знову-таки, в першу чергу - касації) позначається на перспективах оцінки "газової справи" в Страсбурзі. За розгляд першої зі скарг захисту Юлії Тимошенко - на неправомірний арешт - Європейський суд з прав людини візьметься вже в наступному місяці. Але для ключового процесу - оцінки правочинності вироку в цілому - потрібно дочекатися проходження справи по всіх українських інстанціях. "Янукович як вогню боїться розгляду справи Тимошенко в Європейському суді 28 серпня і робить все, незважаючи на її здоров'я, щоб загальмувати розгляд цієї справи у Вищому спеціалізованому суді", - переконаний Сергій Власенко.
Як би не розвивалися події далі, припинення судів над Юлією Тимошенко в середині літа дозволило практично зняти з порядку денного обговорення побажань Заходу щодо участі видної опозиціонерки у виборах. У сформованій ситуації, як і раніше, можновладці можуть виправдовуватися в стилі "І хотіли б, та над судами не владні!". А процеси проти Тимошенко, хоч і залишаться помітним елементом передвиборної реальності, але навряд чи зможуть її всерйоз визначати. У будь-якому разі, переконаність прокурорів в тому, що Юлію Володимирівну можна і потрібно судити далі, готова породити ще, як мінімум, одну інтригу. Цікаво, на думку Феміди, екс-прем'єр вже досить здорова, щоб одночасно брати участь в різних судових засіданнях в різних містах?..
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас