Що буде з гривнею восени і чи загрожує Україні криза - прогноз №2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з гривнею восени і чи загрожує Україні криза - прогноз №2

Казна та Політика
6663
Finance.ua запускає серію економічних прогнозів, що стосуються недалекого майбутнього української гривні та української економіки. Спікерами виступають представники банків, аналітичних організацій, а також відомі експерти. Сьогодні до вашої уваги другий прогноз - від Миколи Івченка , керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
Що буде восени з українською гривнею, до яких заходів вдаватиметься НБУ для її підтримки?
Восени на тлі ймовірного збільшення темпів зростання цін, декларованого НБУ переходу до більш гнучкого режиму валютного курсу, парламентських виборів, що наближаються, а також глибокої боргової кризи в єврозоні курс долара в країні може дещо підвищитися. Ми не очікуємо, що це буде істотне зростання. За нашими оцінками, курс готівкового долара може вирости до позначки 8,25-8,40 грн., тобто максимум на 3,4% від поточного рівня (8,12 грн.). НБУ буде намагатися втримати курс долара за рахунок адміністративних важелів. Можливо введення додаткового податку на придбання готівкової іноземної валюти (+3%). Також не виключені валютні інтервенції для підтримки курсу гривні. Підтримувати гривню буде ситуація, яка дещо покращилася, з оплатою державного боргу України. Днями Україні вдалося розмістити єврооблігації на суму 2 млрд. доларів, що поліпшить ситуацію з оплатою держборгу в третьому-четвертому кварталі 2012 року. Реструктуризація кредиту від російського банку ВТБ також поліпшила позицію України з оплати держборгу в поточному році.
Чи докотиться економічна криза, яка почалася в Греції, Іспанії та Італії, до української економіки, і якими можуть бути її наслідки?
Європейська криза вже почала позначатися на українській економіці. Темпи зростання останньої сповільнилися до 2% з 5,2% в грудні. Основне уповільнення показали такі сектори, як промисловість, будівництво, транспорт, що пов'язано зі зниженням внутрішнього попиту, а також низькими темпами кредитування. На цьому тлі також дещо сповільнилося зростання середньої номінальної заробітної плати.
Подальша динаміка національної економіки багато в чому залежить від того, як далі буде розвиватися боргова криза в єврозоні. Прогнози поки не дуже райдужні. Криза виявилася набагато глибшою і тривалішою, ніж очікувалося раніше. Ймовірно, дана криза не дасть можливості для різкого прискорення економічного зростання до кінця року. Тим не менш, ситуація на зовнішніх ринках до кінця року може трохи покращитися, що призведе до зростання цін на метали. Одначе, говорити про відновлення стабільного економічного зростання в Україні можна буде тільки в першій половині 2013 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас