Китай завищує показники зростання ВВП - впевнені аналітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай завищує показники зростання ВВП - впевнені аналітики

Казна та Політика
335
Експерти ставлять під сумнів достовірність китайських статданих. Зокрема, аналітики низки інвестбанків, у тому числі Barclays Plc і Mizuho Securities Co., вважають, що Китай завищує показники зростання ВВП, повідомляє агентство Bloomberg.
Головний економіст Mizuho з азіатських ринків Шень Цзяньгуан відзначає, що істотне уповільнення темпів зростання промислового сектора і вироблення електрики суперечить даним про ВВП КНР за другий квартал 2012 року.
Згідно з офіційними даними, підйом китайської економіки сповільнився в квітні-червні до 7,6% в річному вирахуванні - найнижчого рівня з першого кварталу 2009 року. Шень Цзяньгуан вважає, що реальне зростання китайської економіки в минулому кварталі становить близько 7% з урахуванням показників вироблення електрики, а також індикаторів ринку житла, даних щодо інфраструктурних проектів та обсягів кредитування.
А аналітики Barclays в Гонконгу вважають, що зростання ВВП КНР склало 7-7,3%. Вони виходять з того, що зростання показника промвиробництва, який є "найбільш акуратним китайським індикатором", в червні сповільнилося до 9,5%, в порівнянні з тим же місяцем минулого року, проти 15,1% роком раніше. Прибутки промислових компаній КНР за перші п'ять місяців 2012 року знизилися на 2,4%.
Скорочення обсягів промвиробництва, слабкі прибутки промислових компаній, зростання товарів на складах виробників, а також дуже песимістичні економічні прогнози виробників суперечать даним про ВВП, відзначає Шень Цзяньгуан.
Експерт закликає китайський уряд поліпшити достовірність опублікованих даних, щоб "зберегти довіру ринків".
Тим часом експерти Bank of America встали на захист даних про ВВП. Економіст Bank of America в Гонконгу Лу Тін відзначає, що, хоча "достовірність статданих є великою проблемою в Китаї" і не можна відкидати маніпуляцій зі статданими, дані про зростання ВВП країни за минулий квартал не є завищеними.
Розбіжності між даними про динаміку промвиробництва і ВВП були досить волатильними в останні 10 років, і їх зв'язок стає більш тісним в період економічного спаду, відзначає експерт. Крім цього, дані про вироблення електрики в КНР можуть недооцінювати виробництво невеликих електростанцій, роль яких значно зросла.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас