Україна повертається до переговорів з ЄС про продаж Кіотських квот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна повертається до переговорів з ЄС про продаж Кіотських квот

Казна та Політика
251
Київ повертається до переговорів з Брюсселем про створення спеціального фонду, в рамках якого Україна змогла б продавати "кіотські квоти" і за виручені гроші здійснювати екологічні проекти, спрямовані на скорочення викидів вуглекислого газу та "озеленення" економіки.
Такі домовленості були досягнуті під час переговорів міністра екології та природних ресурсів України Едуарда Ставицького з європейським комісаром з питань клімату Коні Гедегард (Connie Hedegaard), повідомив журналістам український міністр в Брюсселі.
У зв'язку з цим він нагадав, що, ратифікувавши Кіотський протокол, Україна отримала 4,5 млрд од. "Ми хотіли б їх монетизувати та отримані гроші спрямувати в "зелені" інвестиції, які дозволять надалі скорочувати викиди CO2 на території країни", - уточнив Е.Ставицький.
За словами міністра, ще в 2009 році ЄС виступив з пропозицією про створення такого спеціального фонду. "Ми б внесли ці одиниці, а ЄС наповнив би фонд фінансовими інструментами, тобто, конкретно грошима", - пояснив він суть пропозиції Брюсселя, констатувавши, що тоді ця пропозиція була відхилена українською стороною.
"Ми відновили процес переговорів з даного питання. Сподіваюся, що в найближчі терміни це призведе до позитивних результатів", - заявив Е.Ставицький.
При цьому міністр уточнив, що до роботи фонду будуть залучені Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк.
Е.Ставицький впевнений, що з фінансової точки зору такий проект буде вигідний обом сторонам - як Україні, так і ЄС. "Українська сторона внесе свої одиниці, банк - фінанси, які б прямували в "зелені" інвестиції. У свою чергу, ці інвестиції дозволили б і далі отримувати нові одиниці для їх подальшої реалізації на світовому ринку. Це було б економічно вигідно для обох сторін", - пояснив він свою думку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас