На порозі кризи: в якій валюті тримати сьогодні гроші на депозиті? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На порозі кризи: в якій валюті тримати сьогодні гроші на депозиті?

Кредит&Депозит
11164
Скільки разів доводиться чути цілком доречне нині питання: "У якій валюті краще тримати депозит?". І людей можна зрозуміти, адже завжди є спокуса: або конвертувати всі свої заощадження у гривню і розмістити гроші на гривневому депозиті, одержуючи високий відсоток, або все ж зберігати гроші в надійній валюті, свідомо погоджуючись, що ставка буде нижчою.
Гривня чи валюта?
Та обставина, що ставка за валютним депозитом нижча, ніж за гривневим - це аксіома ринку, і вона буде завжди. Це пов'язано з тією обставиною, що економіка України значно поступається і США, і ЄС. От якщо за економічним потенціалом Україна обігнала б США і ЄС, тоді ставки за валютними депозитами були б вищими, ніж за гривневими. І взагалі, гривня тоді б була у фаворі. А поки що українцям доводиться постійно вибирати, що краще: гривні чи валюта.
Точка розвороту
Для того, щоб відповісти на це запитання чесно і неупереджено, пропонується подивитися на результати розрахунку, так званої "точки розвороту". Це курс гривні відносно різних валют, який відповідає на просте, але дуже важливе питання: "При якому курсі стає невигідно зберігати гроші на депозиті у гривні?" Фактично ця "точка розвороту" дозволяє будь-якій фізичній особі самостійно вибрати, в якій валюті зберігати депозити. Хоча можна вкотре порадитися з товаришами.
Якщо гривневий депозит розміщений на термін 3 місяці, то він приносить більше доходу, поки курс долара не перевищить 8,79 гривні, а курс євро 11,22 гривні.
Якщо гривневий депозит розміщений на термін 6 місяців, то він приносить більше доходу, поки курс долара не перевищить 8,76 гривні, а курс євро 11,18 гривні.
Якщо гривневий депозит розміщений на термін 9 місяців, то він приносить більше доходу, поки курс долара не перевищить 8,74 гривні, а курс євро 11,16 гривні.
Якщо гривневий депозит розміщений на термін 12 місяців, то він приносить більше доходу, поки курс долара не перевищить 8,74 гривні, а курс євро 11,16 гривні.
Як бачите, що навіть, якщо курс долара і виросте до очікуваних 8,2-8,3 гривні, то гривневі депозити виходять більш дохідними, ніж валютні. Тільки якщо курс долара перевищить рівень 8,8 гривні, тоді гривневі депозити стають невигідними як об'єкт для інвестування.
Яка ймовірність?
Ймовірність такого курсу долара існує, але вона невелика і, швидше за все, в цьому році такого курсу не буде. Що стосується курсу євро/гривня, то такий курс можливий, лише коли в Єврозоні відбудуться радикальні зміни. Зараз більше говорять не про зростання курсу євро, а про можливий рівень падіння курсу євро/гривня. Євро зараз явно в програші.
P. S. За основу розрахунку "точки розвороту" були використані дані НБУ щодо середніх ставок депозитів у найбільших банках України станом на 2 липня 2012 року і середній курс продажу валюти на готівковому ринку. Середні показники, можливо, не враховують всі нюанси депозитних програм окремих банків. На ринку можна знайти банки, де точка розвороту буде по долару 9 гривень і більше, а по євро нижче 11 гривень. Особливо це стосується невеликих банків, які активно грають на валютному ринку і тому дещо по-іншому оцінюють привабливість тих чи інших валют. Але в цілому ці розрахунки добре показують, що нас чекає і що потрібно робити зі своїми заощадженнями. Якщо, звичайно, вони у вас є.
Олександр Охріменко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас