МВФ: Криза в єврозоні досягла критичної точки, Європі потрібен більш повний союз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Криза в єврозоні досягла критичної точки, Європі потрібен більш повний союз

Казна та Політика
996
Криза в єврозоні досягла критичної точки, і європейським лідерам слід продовжувати рух у бік більш повного валютного та економічного союзу, щоб подолати кризу та уникнути серйозних наслідків для світової економіки, вважають експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ).
У щорічному огляді економіки єврозони МВФ відзначає необхідність збереження ключової ролі Європейського центрального банку (ЄЦБ) при вирішенні боргових проблем регіону.
Пріоритетом на даний момент директори МВФ назвали максимально швидке створення банківського союзу. Вони вітали плани ЄС щодо гнучкого використання антикризових європейських фондів, додавши, що ЄЦБ також повинен продовжити надання підтримки, включаючи надання ліквідності фінансовому сектору і викуп цінних паперів.
Крім того, МВФ не відкидає доцільність подальшого пом'якшення грошово-кредитної політики в єврозоні, "особливо в разі прояву знижувальних ризиків для зростання". У тому числі фонд вважає можливим подальше зниження базової відсоткової ставки ЄЦБ, яка на початку липня була зменшена з 1% до рекордного мінімуму - 0,75%.
"Несприятливі зв'язки між суверенними емітентами, банками і реальною економікою сильні, як ніколи. Незважаючи на значні політичні дії, фінансові ринки в низці країн регіону, як і раніше, відчувають гострий стрес, що викликає питання про життєздатність валютного союзу як такого", - відзначається в доповіді МВФ.
У міру поглиблення кризи погіршуються і економічні перспективи єврозони: МВФ повторив опублікований в понеділок прогноз скорочення ВВП валютного блоку на 0,3% цього року, хоча зазначив "очікування слабкого, але позитивного зростання в 2012 році в Німеччині і Франції". У 2013 році єврозону очікує зростання всього на 0,7%.
Інфляція в єврозоні, за оцінками фонду, опуститься істотно нижче таргетованих ЄЦБ 2% в 2013 році через несприятливу економічну кон'юнктуру і залишиться нижче 2% як мінімум до кінця 2014 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас