Експерт: На "Доступне житло" витратили всі виділені кошти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: На "Доступне житло" витратили всі виділені кошти

Нерухомість
1701
Всі 200 млн грн., які були виділені державою на реалізацію програми "Доступне житло", використані до останньої копійки. Про це розповів заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігор Лисов.
"Доступне житло" у нас реалізується в повному обсязі, всі 200 млн грн., які виділив Кабмін, до копійки реалізовані", - цитує Лисова УНН.
Гірше справи йдуть у ще одного пільгового житлового проекту - 3% президентської іпотеки. Навіть незважаючи на те, що уряд виділив на виплату компенсацій суму по 1 млрд грн. на цей і наступний рік, та ще й зобов'язався виплачувати надалі не менше, кількість охочих взяти участь не зростає: з моменту старту програми було укладено 79 іпотечних договорів.
"Але сьогодні до того ж всі банки відмовилися працювати за цією програмою, залишився тільки один. Вони відмовляються, адже не впевнені, що країна зможе протягом 10 років взяти на себе довгостроковий кредит під 13% річних. І тоді у банку виникне проблема в особі неплатоспроможного клієнта", - зазначив Лисов.
В 12 регіонах України ще не укладено жодного договору, а значить і не надано жодного кредиту. Це Вінницька, Донецька, Житомирська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області, а також Севастополь. Відповідальність за такий стан речей при виконанні Програми повинні нести міські адміністрації.
"Держава повинна лише давати якісь певні поштовхи, а реалізація самої програми повинна відбуватися на місцях, адже там, де люди живуть, вони вибирають голів міст і місцеві ради. І, в першу чергу, ця програма повинна бути на них, вони повинні нести відповідальність за забезпечення своїх громадян нормальними умовами проживання. Адже це одна з перших і найбільш необхідних людських потреб", - підкреслив нардеп.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас