НБУ вважає валютні ОВДП безпечними для економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вважає валютні ОВДП безпечними для економіки

Фондовий ринок
331
Директор Департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку Національного банку України Сергій Кораблін заявив, що валютні ОВДП, що випускаються Мінфіном, є безпечними для економіки країни.
"Ризики є завжди - і в економіці, і в бізнесі, і не має значення - випускаються ці зобов'язання в національній валюті чи в доларах або євро. І якщо ми запитуємо, зник би ризик, якщо б Міністерство фінансів виходило на зовнішні ринки і позичало там, то можна впевнено сказати - ні. Ризики все одно є. Інша справа - як ми їх оцінюємо, як ними керуємо. І цей момент - принциповий", - зазначив Сергій Кораблін.
Говорячи про вартість таких запозичень, він зазначив, що в грудні минулого року Мінфін вперше вийшов на ринок з валютними ОВДП і ціна запозичення склала 8,9% річних. При цьому середньозважена ціна запозичень протягом останніх шести місяців не змінилася і склала все ті ж 8,9% річних, хоча тривалість запозичення збільшилася вдвічі. "Таким чином, і можливі ризики зменшилися мінімум удвічі", - вважає Сергій Кораблін, відзначаючи, що раніше однією з проблем уряду була залежність від короткострокових позик на 1-6 місяців, які не дозволяють ефективно управляти держборгом, а зараз валютні ОВДП випускаються на термін 1 -3 роки.
Директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст пояснює, чому Міністерство фінансів вийшло саме зараз з пропозицією валютних паперів. "Тільки з початку поточного року вже погашено 16 млрд. гривень в еквіваленті валютних кредитів і внесено 10 млрд. на депозити. І ми стикаємося з питанням, де розміщувати ці кошти. Валютне кредитування заборонено для фізичних осіб, а у юридичних осіб немає попиту на валюту, оскільки їм для операційної діяльності потрібні гривні. І тому у банків виникає дилема - або взагалі припинити залучати валютні внески, або шукати, де їх розміщувати", - говорить він. На його думку, казначейські зобов'язання держави - це хороша альтернатива банківським депозитам.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас