Точка зору: Книги в українських магазинах можуть подорожчати вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Книги в українських магазинах можуть подорожчати вдвічі

701
Книги в українських книжкових магазинах з січня 2013 року можуть подорожчати вдвічі.
Такий прогноз президента Форуму видавців Олександри Коваль вартості книг після внесення змін до Податкового кодексу, нині ініційованих Міністерством фінансів та Державною податковою службою
"Не здивуйтесь, якщо 2 січня ви прийдете в книжковий магазин і побачите, що книга, яку ви хотіли прочитати, коштує рівно вдвічі дорожче, ніж коштувала 30 грудня", - попереджає Олександра Коваль.
Враховуючи, що за даними Асоціації українських видавців, середньостатистичний українець в 2011 році витратив на книги 20 грн., а після подорожчання книжка замість нинішніх середніх 72 грн. буде коштувати 130-150 грн., такі зміни можуть викликати значну редукцію українського видавничого ринку.
"Неминучий крах малих видавництв, саме тих, які видають наших улюблених українських письменників, елітарну гуманітарну літературу і недорогі книги для дітей, скорочення асортименту і закриття малих магазинів", - припускає Коваль.
Також плановані зміни до Податкового кодексу нададуть конкурентну перевагу російським видавництвам, оскільки російська книга стане набагато дешевшою від української, пояснює Коваль.
Як зазначає Коваль, тільки одиниці з розвинених країн мають ПДВ на книги на рівні інших товарів: "Уряди та громадськість цих країн добре усвідомлюють, чим загрожує зменшення доступу до освітніх і культурних можливостей через їх подорожчання: деградацією населення та втратою ефективності на внутрішньому і глобальному ринках".
Свої розрахунки Олександра Коваль робила включаючи:
19% - ставку ПДВУ 2013
10 - 15% компенсації видавцями і книгопродавцями втраченого податку на прибуток (19% на 2013 рік) для збереження рівня оборотних коштів на рівні минулого року
20 - 25% - прогнозована девальвація гривні, яка настане після виборів (орієнтовно)
15-20% - подорожчання паперу та енергоносіїв, обумовлене девальвацією гривні.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас