Збір при обміні збільшить вартість інвалюти майже на 0,25 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збір при обміні збільшить вартість інвалюти майже на 0,25 грн

Валюта
2054
Податкова служба ініціює впровадження 3%-го збору від купівлі інвалюти. Проте інтереси громадян новація фіскалів може обійти стороною, якщо ті вирішать обмежитися лише безготівковими операціями придбання доларів і євро.
Згідно з проектом фіскальної реформи Державної податкової служби України - "Концептуальні зміни податкової системи", пропонується повернути збір з купівлі іноземної валюти в розмірі 3%. Збір був введений в 1998 р. як тимчасовий захід для підтримки Пенсійного фонду. До 2006 р. його ставка становила 1,5%, а згодом ще знизилася до 0,5%. А в січні 2011 р. на вимогу МВФ і з подачі Нацбанку Верховна Рада ухвалила законопроект №7534 про скасування збору до Пенсійного фонду з безготівкових операцій купівлі-продажу валют.
У діях податкової експерти вбачають бажання підстрахувати бюджет від можливих ризиків податкової реформи. За новацією, кажуть вони, ховається лише спроба наповнити бюджет, в якому з'являться дірки від інших податкових рішень, які пропонуються в новому проекті Кодексу. Іншими словами, ДПСУ знижує тиск в одній сфері і підвищує в іншій, намагаючись забезпечити баланс бюджету. "По суті це формування нового фіскального простору. А збір з купівлі валюти - лише один з можливих інструментів наповнення бюджету, необхідний для залучення надходжень у короткостроковому періоді. Адже при зниженні податкових ставок треба якимось чином перестрахуватися, оскільки з введенням даних змін у першому і другому кварталі 2013 р. бюджет буде перебувати в зоні ризику", - коментує виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
З іншого боку, за його словами, саме по собі введення збору з купівлі валюти - лише підстрахування, а не повноцінний компенсатор, достатній для втримання стабільності протягом першого півріччя.
Введення збору фактично означає збільшення вартості інвалюти майже на 0,25 грн., що, як зауважує заступник голови правління банку "Даніель" Василь Невмержицький, знову розв'яже руки тіньовим міняйлам.
Викликає сумніви у співрозмовників "і" і сама цифра - 3%. "Набагато доцільніше і логічніше було б ввести 5%-вий податок на дохід від депозитів. До того ж надходжень від такого компенсатора, враховуючи обсяги вкладень, було б більше", - міркує Олег Устенко. Одначе проти такої норми, на його думку, виступить банківський сектор.
Втім, не підтримують банкіри і можливе введення 3%-го збору з купівлі валюти. "Результати від раніше скасованого збору було видно вже на наступний день. Якщо цей збір ввести, наприклад, з січня 2013 р., то це вплине на настрій населення, і люди впродовж другого півріччя 2012 р. будуть скуповувати валюту", - говорить Василь Невмержицький. Такі різкі кроки, за його словами, дестабілізують ринок, і втримати курс гривні на поточному рівні вже не вдасться.
Враховуючи обсяги доларових кредитів, ажіотаж скуповування інвалюти буде тільки зростати - не бажаючи втрачати на зборі, українці будуть масово скуповувати її, щоб пізніше гасити свою заборгованість.
Стягування збору з роздрібного продажу валюти призведе до конфлікту з міжнародними фінансовими установами, попереджає директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін і сумнівається, що фіскальні органи підуть на введення подібного податку. За його словами, швидше за все, мова йде тільки про введення збору на купівлю безготівкової валюти.
В такому випадку тиск фіскалів відчує не валютний ринок, а імпортери - збір збільшить податкові надходження від зростаючих обсягів імпорту. Так, тільки за перші п'ять місяців від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі зросло до $5,715 млрд. Тому пропозиція фіскалів обкласти операції з валютою може сподобатися уряду, який шукає дієві інструменти зниження темпів приросту імпорту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас