НБУ збільшує рефінансування банків через дефляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ збільшує рефінансування банків через дефляцію

Казна та Політика
1415
Поточне зростання обсягів рефінансування банківської системи з боку НБУ - закономірний процес, враховуючи нинішню дефляційну динаміку. Про це заявив директор департаменту аналізу грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін під час засідання Фінансового прес-клубу, пише ZN.UA.
"Основна функція НБУ - підтримка цінової стабільності. Якщо ми бачимо, що вона (інфляція - ред.) вже йде в мінус, - нічого дивного, що ми збільшуємо обсяги операцій РЕПО і проводимо тендери з рефінансування", - зазначив Кораблін.
У свою чергу директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст додав, що зараз банки звертаються в НБУ за рефінансуванням для підтримки короткострокової ліквідності, в тому числі через її подорожчання на міжбанку. Кредитувати ж цим ресурсом банки не можуть через його короткостроковість.
Представник центробанку також уточнив, що рефінансування надається на термін не більше 3 місяців, хоча НБУ вже ухвалив постанову, яка надає банкам можливість через тендер отримувати кошти на термін до року. "Жодного такого тендера не було", - розповів Дубихвіст.
У цьому ж контексті директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук зазначила, що НБУ поки що чітко виконує свою функцію - підтримання короткострокової ліквідності фінансової системи країни в цілому. За її словами, підтримка же ліквідності держзобов'язань - невід'ємна складова цього процесу.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас