Медведчук розповів, як Ющенко зірвав газові переговори з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведчук розповів, як Ющенко зірвав газові переговори з Росією

3554
Підписавши газові угоди з Росією Юлія Тимошенко не порушувала українського, російського і міжнародного законодавства. Колишній президент Віктор Ющенко не дав підписати газовий договір з ціною $235 за тисячу кубометрів.
Про це в інтерв'ю виданню Главком заявив екс-голова Адміністрації президента Віктор Медведчук.
За словами Медведчука, протягом 2008 року тривали переговори, які вийшли на $250 за тисячу кубічних метрів.
"Нам вдалося знизити цю ціну. І в кінці грудня, а саме в ніч з 29 на 30 грудня, була досягнута домовленість про ціну $235 за тисячу кубічних метрів. 30 грудня про це були проінформовані дві людини в Москві, які вели переговори з нашого боку. Одна з них - керівник "Нафтогазу" Олег Дубина. 30 вранці було повідомлено прем'єр-міністру, були дані всі команди закінчити все 31 грудня, тому що звітний період починався з 1 січня. Прем'єр була готова вилетіти в Москву для того, щоб освятити підписання договорів - $235 за тис. кубометрів на 2 роки", - сказав Медведчук.
"Але вже 31 грудня все це зірвалося. Ющенко дав команду Дубині заявити ультиматум "Газпрому", і Дубина це зробив. Мені цей ультиматум прочитали по телефону в той же день. Ющенко відкликав Дубину, якого прем'єр не могла знайти протягом кількох годин. Після обіду представники російської сторони заявили: "Газ буде по 250, - приїжджайте, підписуйте". Ющенко заборонив Тимошенко далі продовжувати газові переговори", - зазначив екс-голова Адміністрації президента.
При цьому він нагадав: "...Ви знаєте, що відбувалося вже після Нового року: Україна мовчала, а Росія висловлювалася. І 6 або 7, точно не пам'ятаю, спочатку Медведєв, а потім Путін заявили: якщо немає розуміння, тоді буде базовий контракт з базовою ціною $450".
"Україна дожила до 19 січня, коли були підписані контракти, де базова ціна вже була $450 за перший рік, знижка була 90, тобто - $360 за тисячу кубометрів", - додав Медведчук.
Раніше Ющенко заявив, що Тимошенко відмовилася від пропозиції Росії щодо ціни на газ 250 доларів за тисячу кубометрів при ставці транзиту 1,7 долара.
Як відомо, Тимошенко звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень при підписанні в 2009 році контрактів між Україною і Росією на постачання і транзит газу. За статтею, яку їй інкримінують, колишній голові уряду загрожує до 10 років позбавлення волі.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас