Китай нарощує держвидатки для подолання уповільнення зростання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай нарощує держвидатки для подолання уповільнення зростання економіки

Казна та Політика
277
Китай нарощує державні витрати, щоб впоратися з різким уповільненням темпів економічного підйому, і це послаблює надії на те, що країна скористається ситуацією, що склалася, для реструктуризації власної економіки з урахуванням орієнтації на ринки, пише газета The Wall Street Journal.
Прем'єр Держради КНР Вень Цзябао заявив на цьому тижні, що основним завданням уряду країни є забезпечення інвестицій. Незважаючи на те, що заходи зі стабілізації зростання економіки "включають стимулювання споживання і диверсифікацію експорту", основним завданням в даний час є "забезпечення прийнятних темпів зростання інвестицій", сказав він.
Для досягнення цієї мети уряд країни звертається до великих державних корпорацій в таких сферах, як енергетика, будівництво, а також в сталеливарному і банківському секторах. Нещодавно китайський уряд схвалив будівництво двох нових сталеливарних підприємств, незважаючи на те, що світове виробництво сталі випереджає попит.
Держава також прискорила схвалення проектів у сфері вітроенергетики, хоча і в цій галузі відзначається надлишок виробничих потужностей.
Тим часом низка орієнтованих на ринок змін проведена у фінансовому секторі КНР.
З квітня цього року Пекін збільшив ширину денного торгового діапазону для курсу юаня. Крім того, покращився доступ приватного капіталу до секторів, в яких традиційно домінувала держава: іноземні інвестори отримали більше можливостей для інвестицій на ринках акцій і облігацій. Крім цього, Народний банк Китаю двічі знизив базові відсоткові ставки з початку червня.
Тим не менше, ці зміни знаходяться на ранній стадії, і оцінити їх можливі наслідки для економіки поки важко, відзначають експерти.
За словами економіста ING Тіма Кондона, це лише дуже "дрібні кроки" у напрямку до повністю відкритої для міжнародного капіталу системи, яка поки що дуже далека.
Темпи економічного зростання КНР сповільнилися в першому кварталі 2012 року до 8,1% - мінімуму з 2009 року. У вівторок Китай повідомив про скорочення обсягів експорту та імпорту в червні, що говорить про зниження як внутрішнього, так і зовнішнього попиту.
Дані про ВВП КНР за другий квартал, які будуть опубліковані в п'ятницю, як очікується, покажуть подальше уповільнення економічного зростання.
У складний період Китай "покладається на випробувані і протестовані методи стимулювання зростання, які включають інвестиції, що фінансуються банками, державних компаній", відзначає аналітик Brookings Institution Есвар Прасад.
У період кризи 2008-2009 рр., коли Китай зіткнувся з різким уповільненням економічного підйому, уряд вжив відповідних заходів загальним обсягом $1 трлн, що включають стимулювання банківського кредитування та інвестиції в інфраструктурні проекти. Тепер керівництво країни, і головним чином представники Центробанку, впевнені, що такі вливання були помилкою, оскільки спровокували "бульбашку" на ринку житла і зростання кількості "поганих" кредитів.
Цього разу Пекін прагне уникнути негативних наслідків. Уряду "необхідно зробити контроль спекуляцій на ринку нерухомості довгостроковою політикою", відзначив Вень Цзабао.
Для боротьби з поточним ослабленням економіки китайська влада планує забезпечувати стимулювання, головним чином, за рахунок бюджету, а не банківського кредитування. Уряд КНР не оголосив точний обсяг стимулювання, необхідного для стабілізації зростання, проте відзначив, що його розмір буде визначено в залежності від оцінок негативних наслідків європейської кризи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас