Експерт: Під вибори в Україну завезуть 1,5 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Під вибори в Україну завезуть 1,5 млрд доларів

1135
Експерти оцінюють надходження з офшорних зон в період виборів Верховної Ради до 1,5 млрд доларів.
"За моїми підрахунками, з офшорів буде ввезено в Україну близько 1-1,5 млрд доларів, що становить близько 3% від золотовалютних резервів", - заявив директор Фонду Блейзера Олег Устенко.
За його оцінками, наявний обсяг золотовалютних резервів (майже 30 млрд доларів) і зазначені надходження з офшорних зон (1-1,5 млрд доларів) дозволять і далі підтримувати стабільність курсу гривні.
"Наявний обсяг золотовалютних резервів, а також кошти, які надійдуть з офшорів на фінансування виборчої кампанії, дозволять НБУ і далі підтримувати стабільний курс національної валюти", - сказав експерт.
У той же час, на його думку, Нацбанку варто було б свідомо піти на деяку девальвацію гривні.
"Це було б правильним, адже він (НБУ) зараз є заручником того, що нинішня ситуація трактується так, що курс, який не змінюється тривалий час - ознака стабільності економіки. Курсова стабільність важлива, але коливання в межах 5% - це також абсолютно нормально", - підкреслив Устенко.
У зв'язку з цим, як вважає експерт, кошти, що виводяться з офшорів, повинні стати свого роду "подушкою" для НБУ, що дозволяє згладжувати різкі валютні коливання.
Заступник директора Інституту інноваційного підприємництва Валентина Лавриненко вважає, що після завершення виборів Нацбанку буде легше втримувати стабільність гривні.
"Очевидно, що спаде психологічний фактор, який, хоча і є не найважливішим у валютних коливаннях, все ж суттєвий, адже населення заспокоїться і нагнітання ситуації припиниться", - переконана вона.
У той же час, вважає експерт, що Нацбанку варто відмовитися від політики втримання курсу гривні на мертвій точці.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас