Влада Норвегії заборонила нафтовикам страйкувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Норвегії заборонила нафтовикам страйкувати

Енергетика
374
Норвезькі нафтовики припинили частковий страйк після того, як влада вирішила використовувати свої надзвичайні повноваження, щоб захистити життєво важливі інтереси країни, повідомляє Euronews.
Уряд заборонив страйк, який міг спричинити за собою повну зупинку видобутку нафти.
В акціях протесту, які тривала більше двох тижнів, брали участь близько 6,5 тис. працівників нафтогазового сектора. Профспілки вимагали підвищити зарплати і знизити вік виходу на пенсію з 67 до 62 років зі збереженням всіх прав і пільг, а також додаткові пенсійні виплати. Відзначимо, пенсійний вік в Норвегії становить 65 років.
Під час страйку 10% працівників сектора вже втратили роботу. Три раунди переговорів закінчилися безрезультатно. В асоціації нафтової промисловості Норвегії вимоги робітників називають необґрунтованими.
Раніше норвезький нафтогазовий гігант Statoil заявив, що зупинить видобуток нафти у випадку, якщо не вдасться припинити страйк робітників. У прес-службі Statoil вказали на те, що в разі припинення роботи під загрозою опиняться існуючі контракти на постачання вуглеводнів. В цьому випадку корпорація опиниться перед загрозою хвилі судових позовів з боку своїх контрагентів. У разі зриву поставок Statoil буде змушена оголосити настання форс-мажорної ситуації. Це буде означати, що компанія, фактично, знімає з себе відповідальність за невиконання зобов'язань у зв'язку з неможливістю контролювати події, що спричинили порушення контрактів.
Страйк, який влаштовують профспілки, вплинув на роботу на двох родовищах Statoil, де видобувається 9%, або 150 тис. бар. норвезької нафти на день. Страйкувати почали близько 700 робітників у кінці червня.
Норвегія є восьмим найбільшим у світі експортером нафти. Доходи, одержувані з цієї галузі, становлять п'яту частину валового внутрішнього продукту (ВВП) країни. В даний час в Норвегії видобувають нафту більше 50 компаній, серед них і такі найбільші компанії, як Royal Dutch Shell, Statoil і BP. Основна частина нафти видобувається на шельфі.
Під загрозою повного припинення видобутку нафти в Норвегії нафта на біржах у Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 9 липня 2012 року помітно подорожчала.
Як повідомлялося, в квітні ц.р. страйки нафтовиків в Габоні зупинили видобуток нафти в цій африканській країні. За оцінками офіційних осіб Габону, збиток від страйку становив 240 тис. бар. нафти щодня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас