Країни колишнього СРСР встановили рекорд боргів "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни колишнього СРСР встановили рекорд боргів "Газпрому"

Енергетика
1038
За підсумками 2011 року борги країн колишнього СРСР російської газової монополії "Газпром" перевищили шість мільярдів доларів, що стало історичним рекордом. Про це в номері від 10 липня пише газета "Ведомости" з посиланням на матеріали компанії - проспект для випуску єврооблігацій.
Згідно з документом, за минулий рік загальна заборгованість сусідніх країн за поставлений "Газпромом" газ зросла на 36 відсотків до 205,6 мільярда рублів (6,4 мільярда доларів). Всього за рік російська монополія поставила палива країнам колишнього СРСР на 21 мільярд доларів, отже, заборгованість перевищила 30 відсотків цієї суми.
Головним споживачем російського газу в 2011 році була Україна, яка купила газу на 12,4 мільярда доларів. Заборгованість країни склала близько 18 відсотків від річних поставок, раніше показник перевищував 20 відсотків. Борги Білорусі, яка купила палива на 5,2 мільярда доларів, виросли, склавши 18 відсотків від річних поставок проти 12 роком раніше.
Одним з найбільш злісних неплатників виявилася Молдова, борги якої за газ в три рази перевищують обсяг річних закупівель. У 2011 році країні було поставлено палива на мільярд доларів. Основні неплатежі припадають на Придністров'я, яке де-факто не входить до складу Молдови.
Росія продає країнам ближнього зарубіжжя газ дешевше, ніж європейським державам, але дорожче, ніж внутрішнім споживачам. Як повідомлялося раніше, в 2011 році середня ціна тисячі кубометрів газу від "Газпрому" для російських споживачів склала близько 2,6 тисячі рублів, для країн СНД - 7,6 тисячі, а для країн Європи - більше 10 тисяч рублів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас