4 причини для можливої девальвації гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

4 причини для можливої девальвації гривні

Валюта
8298
Україна змушена буде з часом прийти до більш гнучкого валютного курсу. Про це під час прес-конференції заявив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.
"Якщо в даний момент подивитися на умови достатності золотовалютних резервів (ЗРВ)... є певні критерії. За одним з трьох критеріїв достатності золотовалютних резервів їх вже недостатньо. Є такий критерій - золотовалютні резерви повинні покривати короткострокову заборгованість реального і банківського секторів економіки. Зараз ця сума становить 36 млрд дол. А наш ЗВР - уже 29,3 млрд грн. За одним критерієм вже виходить недостатньо. За двома іншими критеріями, тобто забезпечення тримісячного імпорту не менше 30% від грошової маси, відповідає. Але це говорить про те, що є певні підстави для девальвації валюти. Другий момент... Швидше за все, зростання грошової маси до кінця року буде прискорюватися, у тому числі через бюджетне вливання грошей. Це ще одна причина для девальвації", - пояснив Івченко.
По-третє, за його словами, стимулюючим фактором для девальвації гривні може стати ситуація в зоні євро.
"Ми очікуємо, що ситуація в єврозоні продовжить погіршуватися. Про це говорять багато центробанків. Базовий прогноз - криза в єврозоні виявилася більш глибокою, тривалою і суттєвою за наслідками, ніж очікували раніше. Її недооцінили.... Боргова криза, як правило, триває близько семи років. Тобто криза в єврозоні ще триватиме протягом кількох років. Це буде тиснути на гривню", - додав експерт.
Крім того, як пояснює Івченко, основні статті платіжного балансу України, в тому числі фінрахунок, залишаються нестабільними.
"За фінансовим рахунком був приплив валюти в травні за рахунок торгових кредитів. Поточний і торговельний баланси залишаються дефіцитними. На тлі негативних прогнозів говорити, що фінрахунок стає стабільним, рано. Ці мінуси підштовхують валюту до девальвації", - зазначив Івченко.
На його думку, процес переходу до більш гнучкого валютного курсу піде, оскільки цього вимагатиме ринок і економіка в цілому.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас