Україна посилить соціальний і правовий захист трудових мігрантів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна посилить соціальний і правовий захист трудових мігрантів

373
Сьогодні в Мінсоцполітики під головуванням першого заступника Міністра соціальної політики Василя Надраги за участю Голови Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Манфреда Профазі та Національного координатора Міжнародного бюро праці в Україні Василя Костриці відбулося засідання Ради з питань трудової міграції громадян України при Кабінеті Міністрів України. У центрі уваги перебували актуальні проблеми, вимоги і потреби мігрантів, міждержавна координація соціального захисту мігрантів, а також захист прав і свобод українських моряків.
Відкриваючи збори, Василь Надрага зазначив, що питання, заплановані до розгляду, на його думку, є ключовими і мають пріоритетне значення в напрямку посилення соціального та правового захисту трудових мігрантів - громадян України.
"Сподіваюся, що рішення, які будуть нами ухвалені, можуть стати підставою для вироблення пропозицій до Кабінету Міністрів України в частині формування та реалізації державної політики України в сфері трудової міграції", - сказав перший заступник міністра.
При цьому він підкреслив, що в Україні, яка дотримується принципів дотримання міжнародного права, відстоює демократичні цінності і знаходиться на шляху побудови громадянського суспільства, питання регулювання трудової міграції та захисту прав трудових мігрантів набувають все більшого значення.
Як повідомив Василь Надрага, зараз соціальний та правовий захист трудових мігрантів забезпечується за допомогою укладення двосторонніх і приєднання України до багатосторонніх договірних документів.
На сьогодні Україна є стороною Європейської конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів, Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів, Протоколу до зазначеної Угоди, який регулює процеси прикордонної міграції в рамках СНД, Конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їх сімей держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав.
Також Україна є стороною 13-ти двосторонніх договорів з працевлаштування і соціального захисту трудових мігрантів та 8-ми двосторонніх договорів з соціального забезпечення.
У Мінсоцполітики переконані, що одним з основних завдань зараз є розширення договірної бази з країнами, в яких чисельність трудових мігрантів - громадян України - є вагомою, і активізація виконання двосторонніх міжнародних договірних документів в частині відпрацювання механізму працевлаштування трудових мігрантів в рамках укладених угод та контролю за виконанням положень цих договірних документів. Вже (у травні ц.р.) підписано угоду про соціальне забезпечення між Україною та Республікою Польща. Проводиться узгодження двосторонньої угоди про соціальне забезпечення з Державою Ізраїль, а також йде робота щодо укладення міжнародних договорів про соціальне забезпечення з Федеративною Республікою Німеччина, Грецькою Республікою, Республікою Сербія та Чорногорією.
Істотно має посилити соціальний та правовий захист трудових мігрантів і схвалення Закону "Про зовнішню трудову міграцію", проект якого вже розробило Міністерство.
"На сьогодні в Україні відсутній законодавчий акт, який би відображав засади державної політики щодо регулювання процесів зовнішньої трудової міграції, унормував правовий статус трудових мігрантів і сприяв би комплексному вирішенню питання реінтеграції мігрантів на батьківщину. Схвалення ж даного законопроекту дозволить забезпечити ефективне державне управління міграційними процесами та інтегрувати норми національного законодавства в систему міжнародного міграційного права", - зазначив Василь Надрага.
Зокрема, за його словами, цим документом визначаються: правові основи і принципи державної політики України у сфері зовнішньої трудової міграції; повноваження державних органів влади з формування та реалізації засад державної політики України в сфері трудової міграції, основні права і свободи трудових мігрантів, інформаційне забезпечення сфери зовнішньої трудової міграції, міжнародне співробітництво в сфері міграції.
Перший заступник Міністра повідомив, що Міністерство з опрацювання пропозицій членів Ради почне громадське обговорення цього законопроекту.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас