Уряд України створить Державний земельний банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд України створить Державний земельний банк

Казна та Політика
485
Уряд України створить Державний земельний банк зі статутним капіталом 120 млн грн.
Це закріплено постановою Кабінету міністрів від 2 липня 2012 року №609.
Згідно з документом, Міністерство аграрної політики і продовольства має у місячний термін подати на розгляд уряду проект статуту банку, а також сформувати його статутний капітал за рахунок передбачених держбюджетом-2012 коштів.
Передбачається, що для формування статутного капіталу Державного земельного банку буде випущено 120 млн шт. простих іменних акцій номіналом 1 грн кожна.
Раніше уряд України доручив Національному банку України, Державному агентству земельних ресурсів і Міністерству аграрної політики і продовольства розробити план створення Державного земельного банку.
Як повідомив голова Держземагентства Сергій Тимченко, розроблена модель передбачає, що банк буде виконувати функції з управління землями державної власності, включаючи консолідацію, купівлю-продаж, міну і здачу землі в оренду, а також фінансово-кредитні функції. Він також зазначив, що статутний капітал банку буде складатися з земель, які знаходяться в держвласності, а це приблизно 10 млн га.
Голова Держземагентства уточнив, що Державний земельний банк зможе почати роботу тільки після введення ринку земель сільгосппризначення.
В Україні до 1 січня 2013 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, для зняття якого необхідно ухвалити закон про ринок землі.
Верховна Рада 9 грудня 2011 року схвалила в першому читанні законопроект про ринок земель. В даний час документ готується до другого читання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас