Експерт: Європейська криза вдарить по Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Європейська криза вдарить по Україні

Казна та Політика
943
Криза в Євросоюзі може вдарити по економіці України. Про це розповів аналітик брокерської компанії Gainsfort onlinе Дмитро Яременко.
Якщо ЄС втратить Грецію, Іспанія, Португалія та інші країни будуть мати потребу в більшій фінансовій допомозі, ніж зараз потребує Греція. Відповідно, для України буде ще важче отримати зовнішні запозичення від Міжнародного валютного фонду, вважає аналітик.
"Ми знаємо, що невизначеність у зв'язку з тривалими переговорами України з МВФ і підвищенням ризиків рефінансування з боку "Газпрому" вже сильно б'ють по золотовалютних резервах НБУ", - цитує Яременка UBR.
Також через проблеми в Іспанії прибуток українських експортерів значно знизиться, у зв'язку зі зниженням попиту на нашу продукцію в Європі, стверджує експерт. Зменшиться переказування іноземної валюти від наших співвітчизників, які працюють в Португалії та Іспанії, через збільшення безробіття.
Крім того, Яременко пояснив, як європейські тенденції вплинуть на борги України.
"Уже зараз сукупний державний і гарантований борг України збільшився в червні на 4,1%, і досяг $60,178 млрд. Реальність така - повільно, але впевнено держборг України поглинає ВВП", - розповів експерт.
Великий розмір держборгу і необхідність великих виплат з його обслуговування стримує Кабмін у намірі збільшувати соціальну допомогу малозабезпеченим, пояснив аналітик. Тому єдиним способом швидкого позбавлення від боргів є поступове зменшення обсягу запозичень.
"Таким чином, якщо прямувати курсом зменшення "кредитної дози", починаючи з майбутнього року, Україні доведеться пройти через затягування пояса, знайоме багатьом приватним позичальникам, хто розраховувався за іпотечним боргом або авто-кредитом. Значну частину заробленого доведеться віддавати, щоб погасити наявні позики і не наробити при цьому нових. Посилення фіскального тиску, посилення соціальної і тарифної політики, - ось що чекає Україну в найближчому майбутньому", - підбив підсумок Яременко.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас