Греція відмовилась від перегляду кредитної угоди з ЄС і МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція відмовилась від перегляду кредитної угоди з ЄС і МВФ

Казна та Політика
749
Греція відмовляється від своєї вимоги перегляду кредитної програми ЄС і МВФ, пише в п'ятницю газета The Financial Times з посиланням на міністра фінансів країни Янніса Стурнараса.
"Програма відхилилася (від поставлених цілей), і ми не можемо вимагати нічого від наших кредиторів, поки ми не відновимо її... Є світло в кінці тунелю, але це дуже довгий тунель", - сказав Стурнарас в інтерв'ю газеті.
Якщо слова Стурнараса підтвердяться в п'ятницю ввечері на парламентських слуханнях щодо програми нового уряду, це буде означати черговий поворот на 180 градусів в політиці Афін щодо кредиторів. Всі три партії правлячої в Греції коаліції обіцяли переглянути угоду з кредиторами про кредити в обмін на скорочення витрат і реформи. Передбачалося, що Греція потребуватиме як мінімум два роки відстрочки для скорочення бюджетного дефіциту до прийнятного рівня, а також відмовиться від раніше взятих зобов'язань звільнити частину держслужбовців і продовжувати знижувати в разі необхідності зарплати і пенсії.
Проте, за даними The Financial Times, кредитори з ЄС і МВФ, чиї експерти прибули на цьому тижні в Афіни, попередили Самараса, що його намір вимагати змін в програмі є нездійсненним. Пом'якшення умов для Греції означало б додаткове фінансування країни, і кредитори вже дали зрозуміти, що не мають наміру виділяти додаткові кошти. Так, керуючий директор МВФ Крістін Лагард заявила, що "не веде і не налаштована вести" переговори з Грецією про зміну умов кредитування.
У нового прем'єра і лідера правоцентристської партії "Нова демократія" Антоніса Самараса вже неодноразово виникали тертя з кредиторами. Як лідер парламентської опозиції Самарас в 2010-2011 роках категорично відкидав умови кредитної угоди з ЄС і МВФ. У листопаді 2011 року Самарас радикально змінив свою позицію, підтримавши ці угоди під загрозою виходу країни з єврозони. Після цього Самарас тривалий час відмовлявся надати кредиторам письмові гарантії того, що буде дотримуватися угоди. Потім лідер правоцентристів наполіг на проведенні дострокових виборів 6 травня, перед якими він обіцяв виборцям дотримуватися домовленостей з кредиторами. Ці вибори не дозволили сформувати життєздатний уряд, що призвело до нових виборів 17 червня. Самарас переміг на цих виборах, пообіцявши домогтися перегляду програми скорочення витрат.
Греція вже отримала від ЄС і МВФ два багатомільярдні пакети кредитів на фінансування своїх зобов'язань, а також гроші на рекапіталізацію банківської системи. Крім того, ЄС і МВФ посприяли в "добровільному" списання боргу країни перед приватними кредиторами. Загальний обсяг кредитів і списання боргу склав з травня 2010 року близько 380 млрд євро.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас