Оголошений переможець конкурсу на найкращий сценарій розвалу зони євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оголошений переможець конкурсу на найкращий сценарій розвалу зони євро

1712
Команда аналітиків з Capital Economics під керівництвом Роджера Бутла (Roger Bootle) стала лауреатом премії під назвою Wolfson Economics Prize. Про це йдеться в офіційному прес-релізі премії на сайті дослідного інституту Policy Exchange. Розмір премії складає 250 тисяч фунтів стерлінгів (390 тисяч доларів).
Премія була заснована в жовтні 2011 року за найкращий сценарій виходу однієї або декількох держав з єврозони. Засновником премії став лорд Саймон Вулфсон (Simon Wolfson), який очолює британську роздрібну мережу Next.
Бутл і його колеги з Capital Economics увійшли в шорт-лист премії на початку квітня поряд ще з чотирма претендентами: приватним інвестором Кетрін Доббс (Catherine Dobbs), Йенсом Норвігом (Jens Nordvig) і Ніком Фірузі (Nick Firoozye) з Nomura Securities; Нілом Рекордом (Neil Record) з Record Currency Management; а також Джонатаном Теппером (Jonathan Tepper) з Variant Perception.
У короткій заявці Бутл були описані наслідки розпаду єврозони, серед яких були, зокрема, скорочення реальних зарплат, девальвація і дефолт. Одначе, на думку економістів, подібні наслідки є неминучими при виході із зони євро, і їх не слід побоюватися, а слід прийняти як належне і поступово подолати.
У більш докладній версії своєї роботи (яку фіналісти повинні були представити в оргкомітет премії до 29 травня) команда Бутл запропонувала кілька кроків, які країні потрібно зробити при виході з єврозони.
Спочатку держава повинна відразу ж ввести власну валюту, яка буде діяти одночасно з євро. Потім всі зарплати, ціни, кредити та банківські депозити повинні бути переведені в нову валюту один до одного. Євро приймається як засіб платежу при невеликих транзакціях ще протягом півроку. Одночасно влада повинна негайно запустити режим інфляційного таргетування (тобто фактично відмовитися від валютних інтервенцій з боку держави), а також випустити прив'язані до рівня інфляції держоблігації. Слідкувати за реалізацією цих дій повинні незалежні експерти.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас