Standard & Poor’s підвищило рейтинги Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Standard & Poor’s підвищило рейтинги Криму

Казна та Політика
264
Сьогодні, 5 липня, служба кредитних рейтингів Standard & Poor's підвищила довгостроковий кредитний рейтинг Автономної Республіки Крим (Україна) з В- до В. Прогноз щодо рейтингів - Стабільний.
Як повідомили Корреспондент.biz в рейтинговій компанії, одночасно рейтинг за національною шкалою підвищений з uaВВВ до uaA-.
Експерти пояснюють підвищення рейтингів проведенням консервативної боргової політики, обсяг боргових зобов'язань Автономної Республіки Крим в 2011 році виявився меншим від очікуваного нами раніше, крім того, республіка не планує здійснювати запозичення в 2012-2013 рр.
При цьому рейтинги Автономної Республіки Крим відображають думку Standard & Poor's про обмежену передбачуваність доходів і загалом невелику фінансову гнучкість доходів і видатків бюджету республіки, високу частку міжбюджетних перерахувань та акцизних платежів у структурі доходів і значні потреби у витратах в рамках волатильної і недофінансованої української системи міжбюджетних відносин; також враховується низький рівень добробуту регіону.
"Зазначені недоліки компенсуються тим, що рівень витрат Криму на обслуговування і погашення боргу в найближчі кілька років, на нашу думку, залишиться низьким. Як наслідок, Крим буде підтримувати відносно високі фінансові показники і показники ліквідності", йдеться у повідомленні S&P.
Крім того, експерти говорять, що в рамках волатильної і недофінансованої української системи міжбюджетних відносин фінансова гнучкість автономної республіки обмежена. Внаслідок різкого збільшення державних міжбюджетних перерахувань у 2010-2011 рр. республіка змогла збільшити капітальні витрати, але скоротить їх в 2012 році як наслідок скорочення міжбюджетних перерахувань.
Також в повідомленні наголошується, що негативний вплив на гнучкість доходів бюджету також має залежність від надходжень акцизів на алкогольну продукцію: в 2012 р. на частку одного платника податків припадає близько 15-20% поточних доходів.
"Відповідно до нашого базового сценарію ми очікуємо, що в 2012-2014 рр. республіка продемонструє практично збалансований поточний бюджет, профіцит складе всього 1-2% внаслідок тиску на видаткову частину бюджету", - додали експерти.
Експерти звернули увагу і на те, що Крим проводить консервативну боргову політику: республіка не планує збільшувати боргове навантаження. Згідно з базовим сценарієм агентства, повний борг Криму залишиться нижче 10% доходів до 2014 р., що оцінюється як низький показник.
Так, в 2011 році республіка випустила облігації обсягом всього 133 млн грн для фінансування проектів з переробки відходів. Вона не планує здійснювати запозичення в 2012-2013 роках.
"Як наслідок, ми очікуємо, що рівень витрат на обслуговування і погашення боргових зобов'язань Криму в 2012-2013 рр. буде дуже невисоким - менше 1%. Тому в нашому базовому сценарії дефіцит з урахуванням капітальних витрат складе в середньому лише 2 - 3% доходів. Ми очікуємо, що в 2012 р. Крим буде використовувати надходження від облігацій, випущених в 2011 р., тому в 2012 р. дефіцит з урахуванням капітальних витрат складе 3-4%", - відзначає S&P.
Прогноз Стабільний відображає очікування агентства того, що доходи бюджету Криму будуть зростати через сприятливе географічне положення цього регіону та зростання, що спостерігається в туристичному секторі, і що республіка, як і раніше, буде проводити консервативну боргову політику, що зумовить високі бюджетні показники.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас