В Україні схвалили закон про держзакупівлі: громадськість втрачає контроль над витратою грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні схвалили закон про держзакупівлі: громадськість втрачає контроль над витратою грошей

Казна та Політика
1803
Парламент змінив процедуру проведення державних закупівель. Громадськість втрачає контроль над витратою грошей платників податків.
Депутати схвалили Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель" (регістр.N9634). За проголосувала 241 картка народного депутата.
Як зазначається в поясненнях до законопроекту, закон спрямований на вдосконалення законодавства у сфері державних закупівель. Зокрема, уточнено повноваження Мінекономрозвитку при здійсненні функції моніторингу з питань державних закупівель; введена можливість закупівлі за скороченою процедурою продуктів харчування; встановлені випадки скасування процедури закупівлі в одного учасника замовником тощо.
Нагадаємо, законопроект N9634 був ухвалений за основу в лютому цього року. Його вже кілька разів знімали з розгляду, а перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський і міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко обіцяли не допустити проект в його нинішньому вигляді до другого читання.
Документ передбачає звільнення всіх держпідприємств (в тому числі комунальних, казенних, госптовариств з держчасткою понад 50%) від необхідності проведення торгів. Єдиний виняток - монополісти та закупівлі за кошти держбюджету. Ще один дуже важливий момент - результати закупівлі можна буде не публікувати у "Віснику державних закупівель".
Головне юридичне управління Верховної Ради, проаналізувавши документ, дійшло до висновку, що передбачене законопроектом доповнення переліку випадків, на які не поширюється закон про держзакупівлі, може призвести до обмеження конкуренції у відповідних сферах, підвищить корупційні ризики і неефективність витрачання бюджетних коштів і призведе до додаткових бюджетних витрат.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас