Купівлю і продаж валюти знову будуть здійснювати тільки з паспортом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купівлю і продаж валюти знову будуть здійснювати тільки з паспортом

Валюта
2667
Вже найближчим часом в Україні операції з купівлі-продажу валюти знову будуть проводитися за пред'явленням паспорта, адже ця практика була припинена на час проведення ЄВРО-2012. Про це в коментарі УНН сказав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
На його думку, обмеження руху валюти Національним банком - очікуваний і логічний крок.
"На сьогоднішній момент у Національного банку є два шляхи: продавати золотовалютні резерви, або обмежити рух валюти на території України. Інших шляхів не існує", - вважає експерт.
Охріменко відзначив, що купівля-продаж валюти за паспортами - один із шляхів обмеження її руху. Крім того, цілком імовірно, що НБУ впроваджуватиме й інші обмежувальні заходи.
"Обмежить купівлю-продаж валюти, а потім підніме питання щодо імпортерів - продаж валюти для імпортерів, для того, щоб зменшити попит... Крім того, я так розумію, розглядається питання про обмеження обсягів купівлі валюти. Тобто розглядається питання про те, що людина не зможе придбати за день більше певного обсягу валюти не тільки в одному банку, а взагалі по всіх банках. Тобто людина не зможе придбати, умовно кажучи, еквівалент 150 тисяч доларів за день в одному банку, а взагалі за день. Якщо це буде введено, то попит на валюту зменшиться", - вважає експерт.
Інший шлях, який можливий на думку експерта, це проведення планової девальвації гривні.
"Економічно обґрунтований курс 8,5. Вище не варто піднімати", - вважає Охріменко.
За словами експерта, очікування припливу валюти під час ЄВРО-2012 не виправдалися.
Нагадаємо, Голова НБУ Сергій Арбузов визнав, що найближчим часом можлива девальвація гривні, у разі, якщо буде відчуватися нестача валюти.
Слід зазначити, що під час проведення ЄВРО-2012 відчувалося коливання курсу долара і гривні. На міжбанку курс гривні до долара досяг позначки 8,12 грн. Зараз курс вдалося стабілізувати на рівні 8,08.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас