Чому в Україні почалась демографічна криза: версія ПР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому в Україні почалась демографічна криза: версія ПР

7296
Секретар Ради національної безпеки та оборони України Андрій Клюєв розповів коли і чому в Україні розпочалася демографічна криза і як керівництво країни збирається її подолати, повідомили УНН в прес-службі РНБО.
Секретар РНБО послався на думку вітчизняних вчених, які стверджують, що в період демографічної кризи Україна вступила ще в середині 60-х років. Тоді якраз почалося зростання смертності - особливо в працездатному віці, перш за все, серед чоловіків, а також - зниження народжуваності, яке скоротилося до рівня, який не забезпечує навіть простого відтворення поколінь.
За словами Клюєва, на глибокому розумінні системних проблем країни побудовані всі стратегічні документи, що ухвалюються владою, в тому числі і Програма президентських реформ до 2014 року, і багато урядових програм.
Зростаючий дефіцит трудових ресурсів, старіння населення, низька економічна активність і недооцінка вартості робочої сили - це ті загрози, з якими нам доведеться боротися в найближчі роки, сказав Клюєв.
З одного боку, продовжується робота щодо стимулювання народжуваності, зазначив Секретар РНБО. Вкотре збільшуються розміри соціальних виплат на допомогу сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям. Цього року знову, з урахуванням зростання прожиткового мінімуму, підвищено розміри допомоги при народженні дитини та декілька інших соціальних виплат. Так, до кінця 2012 року допомога на першу дитину буде збільшена до 28,83 тис. грн., другу - більше 57,66 тис. і на третю дитину - понад 115,3 тис. грн.
На думку секретаря РНБО, паралельно з підвищенням рівня народжуваності в Україні важливо робити акцент на зниженні смертності, підвищення середнього віку населення, зміцненні здоров'я нації. "Це і є основна мета медичної реформи, зусилля з підвищення якості продуктів харчування, води, ліків, що споживаються українцями, системи заходів щодо поліпшення екологічної ситуації", - зазначив Клюєв. За його словами, всім очевидно, що реформа системи охорони здоров'я надзвичайно необхідна. При збільшенні за останні 10 років витрати на цю сферу майже вп'ятеро, захворюваність населення суттєво не знизилася. Секретар РНБО зазначив, що на щастя, в останні роки тривалість життя вже не падає, але вона все ще значно нижча, ніж 20-30 років тому.
У той же час, за його словами, вчені нагадують, що в 1960-му Україна займала 7-е місце в світі за тривалістю життя, і набагато випереджала майже всі європейські країни. "А це означає, що протягом 20-30 років цілком під силу нам кардинально змінити ситуацію на краще", - додав Клюєв.
Він підкреслив, що за останні 2 роки для поліпшення якості життя громадян зроблено набагато більше, ніж за все останнє десятиліття. Наприклад, за його словами, відкрито низку нових і проведена реконструкція багатьох існуючих лікарень, в десятках медичних установ оновлено обладнання. "Недавно в Дніпропетровську відкрито новий сучасний перинатальний центр, вже шостий в Україні. І вже через 2 роки подібні заклади будуть відкриті у всіх обласних центрах України. Уже в наступному році планується, наприклад, ввести в експлуатацію новий сучасний корпус київського Охматдиту", - сказав Секретар РНБО.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас