Азаров: Альтернативи модернізації української ГТС не існує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Альтернативи модернізації української ГТС не існує

Енергетика
406
Альтернативи модернізації української газотранспортної системи насправді не існує.
Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з депутатом парламенту Німеччини Карлом Георгом Вельманом та представниками компанії Ferrostaal, передає НБН.
"Модернізація української ГТС - це найбільш дешевий і надійний спосіб забезпечити безперебійне постачання енергоресурсів в Європу", - зазначив прем'єр.
За його словами, враховуючи сильні морози, з якими зіткнулася Європа взимку 2012 року, питання модернізації української ГТС набуває все більшої актуальності.
"Аномальні морози показали, що ні "Північний потік", ні "Південний потік" не мають, і в найближчому майбутньому не матимуть, надійних газосховищ, які могли б бути задіяні в період аномально низької температури повітря. Ні "Північний потік", ні "Південний потік" не знімають ризиків, викликаних аномально низькими температурами", - підкреслив Азаров.
Україна зараз є основним транзитером російського газу в Європу. Згідно з підписаним "Газпромом" і "Нафтогазом України" в 2009 році газовим договором, сторони домовилися про транзит 112 млрд. кубометрів газу на рік по українській території протягом п'яти років, тобто до кінця 2013 року. Проте, як заявляв "Газпром", після запуску "Південного потоку" і розширення "Північного потоку" значення України для експорту російського газу впаде до нуля.
Нова угода між Росією і Україною поки не підписана. Терміни підписання залежать від термінів оцінки української ГТС, говорив на початку березня посол Росії в Києві Михайло Зурабов. Переговори тривають і стосуються трьох груп питань: ціна на російський газ, обсяги його споживання в Україні і майбутній транзит до Європи.
Голова правління російського "Газпрому" Олексій Міллер раніше казав, що Україна оцінила свою ГТС в 20 млрд. доларів і попросила знижку на газ 9 млрд. щорічно в разі створення газотранспортного консорціуму. Цю суму Міллер назвав значною і завищеною. Влада України зараз залучає до оцінки своєї ГТС міжнародного оцінювача.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас