Кризовий Кіпр став головою ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кризовий Кіпр став головою ЄС

277
Кіпр, прийнятий в ЄС в 2004 році, перший раз береться за виконання мандата змінного голови Європейського Союзу. Цю місію республіка буде виконувати з 1 липня до 31 грудня 2012 року.
У першому півріччі обов'язки голови ЄС виконувала Данія. В кінці року Кіпр передасть повноваження Ірландії.
Протягом 6 місяців Кіпр буде очолювати роботу профільних рад міністрів ЄС, головуючи на міністерських засіданнях в Брюсселі та Люксембурзі. Близько 20 неформальних міністерських зустрічей пройдуть на Кіпрі.
Відповідно до процедури, що існує в ЄС, 4 липня президент Кіпру Деметріс Крістофіас представить Європейському парламенту в Страсбурзі пріоритети кіпрської програми головування.
Ця програма, названа "За кращу Європу", проголошує своєю головною метою будівництво більш ефективного, з економічної точки зору, Європейського союзу, що забезпечує економічне зростання і зайнятість. Мова йде про союз, що працює на основоположному принципі солідарності, який гарантує громадянам краще майбутнє і сприяє соціальному згуртуванню.
Програма також націлена на посилення ролі ЄС на міжнародній арені. Особливий акцент в ній робиться на "південний вимір європейської політики сусідства" з метою "посилення співпраці з середземноморськими державами-сусідами при гарантії плюралізму і багатосторонності відносин".
Незадовго до початку своїх повноважень голови, 25 червня, Кіпр звернувся до держав єврозони за допомогою у зв'язку з фінансовою кризою. Фінансова система країни, тісно пов'язана з грецькою, відчула на собі наслідки боргової кризи в Греції.
Єврогрупа, розглянувши прохання Кіпру на телефонній нараді 27 червня, визнала, що "на цій стадії програма допомоги була б доречною", і дала позитивну відповідь.
Як пояснив журналістам в Брюсселі офіційний представник Європейської комісії Амадеу Тардіу, мова йде про "повну програму, яка включить не тільки фінансові, а й податкові аспекти".
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас