Ціни на молокопродукти в регіонах України відрізняються на 10-12 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на молокопродукти в регіонах України відрізняються на 10-12 грн

461
За даними експертів, одна з причин різниці цін на молочні та кисломолочні продукти - в тому, що є регіони, в яких значну частку продукції виробляє населення. "Такі товари конкурують з тими, що виробляються промисловим способом, - пояснює Єлизавета Святківська, експерт аграрних ринків Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу". - Тому представникам великих фабрик доводиться пропонувати дуже широкий ціновий діапазон - від найнижчого до найвищого. Причому останнім часом обсяги споживання промислової продукції знижуються. У нас з 11 млн т молока на фабричну переробку йде 4,5 т. Іншими словами, ціни на 60% ринку формуються так, що ніде не фіксуються, і їх неможливо проаналізувати.
Це стосується домашнього молока, сметани, які продаються на лотках і базарах". За словами Святківської, розкид цін залежить і від того, за якою рецептурою зроблений продукт - повністю він молочний чи з додаванням рослинних жирів. "Це стосується не тільки сирів, а й сметани. Сумлінні виробники в більшості своїй пишуть, наприклад, не "сметана", а "сметанка" - із зазначенням на зворотному боці в складі наявності рослинних жирів. При покупці необхідно цьому приділяти велику увагу", - радить вона.
За словами Сергія Чепака, директора Агентства соціально-політичних досліджень "Вейс-Україна", розкид у цінах також викликаний тим, що дотації на ці продукти як соціально значущі йдуть підприємствам з регіональних бюджетів. "А місцева влада встановлює різні закупівельні ціни на місцевому рівні, - говорить він. - Поки молоко доходить від селянина, фермера до прилавка - дорожчає в кілька разів. Це абсурд. Необхідно на державному рівні встановити мінімальні закупівельні ціни, як, наприклад, на горілку". А в цей час...
Верховна Рада в другому читанні схвалила поправки до закону "Про Державну підтримку сільського господарства України", що стосуються регулювання закупівельних цін на молоко. В Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" вважають, що внесення молока в перелік об'єктів, які підлягають державному ціновому регулюванню, може привести до блокування закупівель молока та зниження цін для його виробників, а селяни можуть втрачати щорічно до 500 млн грн. Як зазначають експерти Асоціації, у другому читанні до законопроекту було внесено поправки про обов'язкове укладання договору між покупцем молока і його постачальником. Враховуючи, що в Україні 1,5 млн власників худоби, а також часта зміна ціни, яку потрібно буде оформлювати документально, на практиці реалізувати норми закону без збільшення кількості посередників буде неможливо. А це вже приведе до зростання цін для споживачів.
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас