Нестача ліквідності змушує українські банки підвищувати ставки за депозитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нестача ліквідності змушує українські банки підвищувати ставки за депозитами

Кредит&Депозит
1751
Нестача ліквідності змушує українські банки підвищувати ставки за депозитами. Так, тільки за останній тиждень низка банків різко підвищили відсотки за внесками для населення. Втім, здивування викликає не сам факт підвищення ставок банками - на цей крок часто ідуть невеликі банки, особливо при рекламних акціях. Цього разу в боротьбу за гроші фізосіб вступили найбільші - наприклад, "ПриватБанк", Unicredit, "ВТБ Банк", ПУМБ. Ставки були підвищені в середньому на 1-3 в.п.
Б'є максимуми і UIRD (український індекс ставок за депозитами фізичних осіб). Наприклад, індекс внесків у гривні на 12 місяців на 25 червня склав 16,82, що є абсолютним рекордом за весь час розрахунку UIRD.
Причина проста - дефіцит ліквідності. Залишок коштів на коррахунках банків уже більше місяця не може подолати рівень 20 млрд грн, склавши на сьогоднішній день 16,2 млрд грн. Це, в свою чергу, пов'язано з "висушуванням" фінустанов Нацбанком для стримування курсу гривні.
"Нацбанк проводить жорстку монетарну політику з недопущення надмірного зростання грошової маси, в результаті банки змушені знаходити десь ресурси", - підтвердив РБК-Україна начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank Україна Олександр Печеріцин.
Незважаючи на те, що для населення тенденція зростання депозитних ставок може здаватися позитивною, збільшуючи доходи за внесками, в цілому на ринок це впливає негативно. Зростання ставок за депозитами досить швидко відбивається на ставках за кредитами. І якщо для фізичних осіб відмова від кредитів не така критична, підприємства можуть пережити подорожчання коштів більш болісно.
"Попит на кредити може знизитися... і компанії будуть змушені шукати інші ресурси. Це обмежить потенціал активного розвитку", - зазначив Печеріцин.
Жорсткість умов кредитування, в першу чергу, б'є по підприємствах з високою потребою в оборотних коштах, а також з великими інвестиційними програмами. Втім, за даними НБУ, на даний момент в Україні вартість кредитів ще далека навіть від максимумів цього року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас