Автоцивілка: Зростання виплат випереджає залучення страховиками коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автоцивілка: Зростання виплат випереджає залучення страховиками коштів

660
Обсяг зібраних страховиками премій обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ) у січні-березні 2012 р. виріс на 6,6%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і склав 580,2 млн грн, повідомляє видання "Коммерсант-Украина" з посиланням на Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ).
У перші два місяці 2012 р. темпи поліпшення ситуації на ринку "автоцивілки" були мінімальними -1,7%. Збільшення премій супроводжувалося падінням кількості продаваних полісів на 4% - до 1,937 млн шт., що пояснюється поступовою відмовою страхувальників від коротких полісів. Проте платити компаніям доводиться все більше: виплати в I кварталі зросли на 23,8% (до 251,5 млн грн), а кількість врегульованих справ - на 16% (до 27,96 тис.).
На думку учасників ринку, в II кварталі ситуація кардинальним чином не змінилася: "Ринок ОСАЦВ стагнує: за оперативними даними, в II кварталі показники нашої компанії майже не відрізнятимуться від показників II кварталу минулого року", - заявив голова правління СК "Українська страхова група" Павло Нельга.
Зазначимо, що однією з основних проблем для страховиків експерти вважають не стільки низький приріст платежів, скільки зростання виплат. За даними МТСБУ, за останній рік розмір середньої виплати збільшився з 8416 грн до 8995 грн. Збитковість за ОСАЦВ вже зараз впритул наблизилася до 50%.
Нагадаємо, що 12 червня ц.р. Президент України Віктор Янукович знову ветував зміни до закону про ОСАЦВ. Зокрема, Президент вимагає виключити із закону норму про те, що в момент реєстрації та перереєстрації в автовласників повинен бути чинний поліс ОСАЦВ.
Норма, проти якої виступив президент, носить технічний характер, відзначають учасники ринку. Заступник голови правління однієї зі страхових компаній пояснив, що "до реєстрації автомобіля покупець не є його власником, і у нього не виникає майнового інтересу в страхуванні своєї відповідальності".
Як повідомлялося, до комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики надійшли поправки голови держави до законопроекту. Цей документ був ухвалений в цілому ще 15 березня, проте 7 квітня Віктор Янукович ветував його перший раз, зажадавши вилучити із закону норми, проти яких виступали великі страховики, зокрема, про втрату контролю над страховими резервами.
Раніше генеральний директор МТСБУ Вадим Загребной заявляв, що в Україні в поточному році очікується зростання виплат страхових відшкодувань за полісами ОСАЦВ на 30% до 1,3 млрд грн. За його словами, також збільшиться і середній розмір відшкодування за страховими випадками на 30% до 12,7 тис. гривень.
Крім того, він нагадав, що зараз ведеться створення єдиного реєстру страхових агентів, що укладають договори ОСАЦВ. Завершення роботи над реєстром очікується в другому кварталі поточного року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас